Ny simarena – väster om Växjö centrum

Växjö Artikeln publicerades
Arkivfoto
Arkivfoto

Växjö kommun har haft planer på en ny simarena på platsen där nuvarande simhall ligger.

Men nu har kommunen ändrat sig – en ny simarena ska byggas väster om centrum.

Vid en pressträff på måndagsförmiddagen presenterade kommunstyrelsens ordförande Anna Tenje (M) och kultur- och fritidsförvaltningens ordförande Eva Johansson (C) kommunens planer på en ny simarena i Växjö.

Kommunen har i många år haft planer på att renovera och bygga om den nuvarande simhallen vid Växjösjön.

– Men nu har vi landat i att en ombyggnation av nuvarande simhall inte är möjlig. Det krävs oerhört komplexa lösningar och det är helt enkelt inte möjligt, säger Anna Tenje.

Den nya platsen som politikerna nu pekar ut för simarenan blir i västra Växjö, på kommunal mark på Vaktvägen, strax väster om Biltema och Holmgrens bils lokaler.

Här, strax väster om Biltema och Holmgrens Bil, ska den nya simarenan byggas.
Foto: Lars-Göran Rydqvist
Här, strax väster om Biltema och Holmgrens Bil, ska den nya simarenan byggas.

– Det är en fantastisk plats för en ny simarena. När nya stadsdelarna Bäckaslöv och Bredvik växer fram samt med de nya bostäderna i Arenastaden så hamnar den nya simarenan mitt i navet av detta.

Enligt politikerna blir det inget äventyrsbad men en 50-metersbassäng planeras och det blir även andra, mindre bassänger.

– Att bygga simhallar är bland de dyraste man kan bygga. Det blir aldrig en lönsam affär, säger Anna Tenje som även berättar att det finns stora möjligheter för ytterligare exploatering kring den nya arenan, till exempel ett sporthotell, handel och kontor samt andra typer av lokaler.

I höst ska kommunen utlysa en markanvisningstävling för exploatörer.

Växjö kommun skriver i ett pressmeddelande att man har genomfört en så kallad programförutsättning som blir grunden för det som ska byggas. Den anger att nya simarenan ska innehålla en 50-metersbassäng med hoppbassäng. Det ska också finnas läktare, omklädningsrum, träningsbassänger/undervisningsbassänger, restaurang och familjebad, samt lokaler för gruppträning och gym. De tävlande i markanvisningstävlingen ska också ta fram en kostnadsbild.

– Den nya simarenan ska stå klar år 2022 eller 2023, berättar Anna Tenje.

 

Bakgrund: Många turer kring simarenans placering

Turerna kring en ny simarena i Växjö har varit många och långa. Och på Smålandspostens opinionssidor har förslag stötts och blötts.

I maj 2013 skrev Smålandsposten att kommunen inlett en utredning kring förutsättningarna för en ny simhall. Redan då kom önskemål från Växjö simsällskap, Vöss, om en 50-metersbassäng med en ordentlig läktare vilket gör att föreningen kan arrangera nationella tävlingar. En konsultbyrå anlitades för att göra en förstudie.

En simhall framför Värendsvallens huvudingång, ja den idén kom upp i september 2013. Grusplanen öster om Myresjöhus arena var ett annat alternativ den gången, alternativt en anläggning längre upp mot Samarkand.

2014 fick Växjöborna säga sitt om den planerade simhallen, över 500 personer svarade på kommunens enkät.

I mars 2016 publicerade Smålandsposten en skiss över en ny simarena. Då var området vid tekniska förvaltningens förråd vid Bäckaslöv den hetaste placeringen. Denna placering slogs snart ur hågen. I december samma år fanns en framtagen skiss med en 50-meters tävlingsbassäng med kortsidan mot Växjösjön och läktare längs långsidorna. En bassäng för hopp fanns också med på skissen liksom en mindre bassäng. Då var målbilden att en ny simhall skulle stå klar 2020.

I februari 2017 stod det allt mer klart att simarenan skulle fortsätta ha sin hemvist på samma plats som i dag. Förslaget var att bygga på delar av parkeringsplatsen. Någon tidsplan eller kostnad fanns inte.

– Vi hoppas att Växjöborna ska cykla eller gå till den nya simhallen, men folk från landsbygden ska också kunna komma in så visst måste vi ha parkeringsplatser, sa Gunilla Friman, dåvarande chef för kultur- och fritidsförvaltningen.