Nyinvigning av Kungsmadskolan
En centralt placerad galleria med mycket rymd och ljus är skolans nya hjärta. På en hög vägg lyser ett färgglatt konstverk av neonstavar och en lång trappgradäng löper genom hela lokalen.
– Det här är framför allt ett utrymme för relationer och gemenskap, säger Jonas Nilsson.
Ordförande i gymnasienämnden, Renè Jaramillo (M), var på plats och höll ett kort invigningstal. Han betonande vikten av att alla elever i Växjö ska kunna välja en bra kommunal skola. Och att alla, oavsett hur livet ser ut, ska kunna lyckas i livet eftersom man gått på en skola i Växjö. René Jaramillo fick oväntad hjälp med att klippa bandet av eleven Anna Erlandsson:
– Jag gick fram och frågade honom vem som skulle klippa, och då sa han att det kan väl du göra. Så vi gjorde det ihop, säger hon.
Projektet som dryftats fram och tillbaka sedan 2006, kostade till slut 117 miljoner kronor. En av talarna var Torgny Klasson (FP), ordförande i Växjö Fastighetsförvaltning AB.
– Efter en massa överklagande blev det till slut som vi hoppats. Tyvärr gick det inte så snabbt som vi hoppats, sa han.
Klas Gummeson var tidigare chefsrektor på Kungsmadskolan, men är nu biträdande förvaltningschef på Växjö kommun. Han har varit med på hela resan.
– Ja det har varit många idéer under årens lopp. Och många lokalutredningar som inte har blivit förverkligade. Så ett tag tänkte man, att det blir nog ingenting, säger han och fortsätter:
– För tre år sedan visade vi upp förslag här på skolan som elever och lärare fick tycka till om. Eleverna var inte så engagerade då eftersom de visste att de var borta från skolan när det skulle stå klart.
En som verkligen kommer till dukat bord är Yasir Elias. Han började på skolan för tre veckor sedan och läser första året på samhällsvetenskapsprogrammet, med lagidrottsprofil.
– Det är riktigt fint här faktiskt. De hade sagt att det skulle vara nytt, så det var lite därför jag valde den här skolan, säger han.
Yasir Elias gillar att lokalerna är så luftiga och att det är mycket glas. En idé som arkitekten Anna-Karin Jägare från White arkitekter har haft med sig i gestaltningen.
– Vi ville lyfta fram och blanda alla verksamheter. Därför har vi jobbat mycket med glas så att eleverna kan se vad alla håller på med, säger hon.
Tre konstverk smyckar de nya lokalerna. Enligt enprocentsregeln – där en procent av budgeten ska gå till konstnärlig utsmyckning – har konstverken kostat en dryg miljon kronor.
Nicolas Hansson är avdelningschef för kultur och konst på Växjö kommun. Han förklarar de färglada neonstavarna i entrén.
– Det här verket heter Fiat lux. Det är latin för varde ljus ur skapelseberättelsen. Så här inne ska kunskapens ljus spridas och okunnighet skingras, förklarar han.