Annons

Nytt avtal tvingar Växjö till fler platser

Växjö sade upp avtalet med Migrationsverket gällande mottagande av ensamkommande flyktingbarn. Med det nya avtalet kommer kommunen tvingas ta emot fler barn.
– Migrationsverket och Länsstyrelsen har satt oss i en utpressningssituation, säger Bo Frank (M).
Växjö • Publicerad 9 september 2014

Växjö kommun sade upp det avtal som kommunen hade med Migrationsverket gällande ensamkommande flyktingbarn. En av anledningarna till uppsägning berodde på att kommunen inte ansåg att de fick tillräckligt betalt av Migrationsverket.

Migrationsverket tillsammans med Länsstyrelsen har nu förhandlat fram ett nytt avtal med kommunen. Ett avtal som innebär att dagens fyra platser ökas till elva.

Annons

– De hotar oss med att tilldela kommunen fler platser om vi inte accepterar de elva som nu föreslagits. Jag tycker inte om denna utpressningssituation, säger Bo Frank (M), kommunalråd.

Bo Frank har vägrat att skriva under avtalet och låter i stället kommunstyrelsens arbetsutskott fatta beslut i frågan.

– Växjö ligger i topp fem över kommuner som tagit emot flest flyktingar per invånare. Då tycker jag det är upprörande att Migrationsverket inte tar hänsyn till det.

Bo Frank berättar vidare att platserna i dag inte finns i Växjö och han vet inte hur detta ska lösas. Det nya avtalet börjar nämligen gälla redan den 24 september.

– Jag har ingen aning om hur detta ska gå till men det känns som att vi måste skriva på, vi har inget annat val, säger Bo Frank.

Enligt Susanne Hallström på Länsstyrelsen, är det en ny lag som säger att kommuner inte kan neka att ta emot ensamkommande flyktingbarn.

– Antalet platser styrs enligt en fördelnings­modell för alla landets kommuner och det ska fördelas rättvist. Enligt den nya lagen kan en kommun inte säga nej längre. En del i modellen baseras på kommunens befolkning och en mindre del på kommunens tidigare mottagande.

Enligt fördelningsmodellen ska Kronobergs län ta emot 50 ensamkommande flyktingar det första året och alla kommuner i landet måste ta emot minst fyra barn, oavsett storlek på kommun.

Migrationsverket ersätter kommunerna med 1 900 kronor per plats och dag. För Växjös del innebär det 7,6 miljoner kronor.

Per Jodenius
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons