GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ombudsmannen såg Eneroth tafsa – fick sedan berätta att ärendet var färdighanterat

Socialdemokraternas ombudsman Otto Berglund såg händelsen som Tomas Eneroth anklagas för.
Sedan fick han uppdraget att berätta att ärendet var hanterat och utrett.
Förtroendet för Tomas Eneroth bland Växjösocialdemokraterna har påverkats mycket negativt efter händelsen.
Växjö/Stockholm • Publicerad 19 november 2021 • Uppdaterad 19 november 2021

Samtliga Socialdemokratiska ombud från Kronoberg fanns enligt Smålandspostens uppgifter på plats på hotellrummet i Göteborg där Tomas Eneroth anklagas för att ha tafsat på en kvinna.

I samband med att infrastrukturministern skulle lämna rummet ska han enligt uppgifterna smekt en kvinna på rumpan. En av partiets ombudsmän, Otto Berglund, såg vad som skedde och anmälde det tillsammans med kvinnan till partiet dagen efter.

Både regeringskansliet och Socialdemokraternas partikansli nåddes av uppgifterna dagen efter det inträffade och var enligt kommunikationen till pressen med och hanterade händelsen.

Men ärendet ska inte ha tagit mer än en halvtimme att utreda, ombudsmannen och den utsatta kvinnan har en god bild av vad som hände.

Efter händelsen har förtroendet för Tomas Eneroth påverkats mycket negativt inom Socialdemokraterna i Växjö, enligt Smålandspostens uppgifter. Det beskrivs som att det finns ett före och ett efter stämman när det gäller hans förtroendekapital.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Efter stämman har Tomas Eneroth fortsatt att jobba som vanligt och ärendet ansågs var hanterat – tills Aftonbladet publicerade uppgifterna om anklagelsen mot infrastrukturministern.

Efter Aftonbladets artikel var det sedan ombudsmannen Otto Berglund själv som fick svara medierna – och skrev att händelsen är hanterad och inte kommer att utredas vidare. Enligt Smålandspostens uppgifter påverkades hanteringen av att Socialdemokraterna de senaste veckorna befunnit sig i en pressad situation på grund av regeringsbildningen.

Agerandet har orsakat ännu mer irritation inom partiet lokalt, distriktets ordförande Robert Olesen berättade i en intervju med Smålandsposten i går att han var ”besviken och förbannad” på Tomas Eneroth och att det inte var något snack om vad som hänt.

Samtidigt som anklagelserna mot Tomas Eneroth hanteras så är Socialdemokraternas nya ledning med Magdalena Andersson i spetsen i full gång med att försöka få stöd för en ny regering.

Smålandsposten har varit i kontakt med Otto Berglund som inte vill kommentera och hänvisar till distriktsordförande Robert Olesen.

Robert Olesen säger att han inte vill kommentera Smålandspostens uppgifter då uppgifterna kom till partiets kännedom genom en visselblåsarfunktion.

– Vi hanterade det tillsammans med partistyrelsens kansli, det är en visselblåsarfunktion så med respekt för de inblandade kommenterar vi inte det, säger Robert Olesen.

Var togs beslutet hur det skulle skötas utåt under gårdagen?

– Det beslutet fattade jag i samarbete med partistyrelsens kansli. Rutinen är att försteombudsmannen kommunicerar utåt.

Det var ju flera veckor sedan detta hände, hur tycker du partiet hanterat händelsen innan den blev offentlig?

– Jag väljer att inte ge några fler kommentarer än de jag gav under gårdagen.

Smålandsposten har varit i kontakt med kvinnan, som var ombud på stämman, men hon har avböjt att ge några kommentarer.

Filip BolmgrenSkicka e-post
Lennart ErnstssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.