GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Distriktsordföranden om anklagelserna mot Eneroth: ”Det här är något som har hänt, det är inget snack"

Flera Socialdemokrater från Kronoberg var på plats på hotellrummet där Tomas Eneroth anklagas för att ha tagit en kvinna på rumpan.
Kronobergsdistriktets ordförande Robert Olesen säger att han själv inte såg någonting – men att det inte finns några tvivel om vad som hänt.
Växjö/Stockholm • Publicerad 18 november 2021 • Uppdaterad 19 november 2021
Tomas Eneroth.
Tomas Eneroth.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Enligt uppgifterna som Aftonbladet först publicerade ska infrastrukturminister Tomas Eneroth ha tagit en kvinna på rumpan på ett hotellrum i samband med Socialdemokraternas kongress i Göteborg. Själv har Eneroth svarat att han la sin hand på kvinnans rygg.

Smålandspostens uppgifter gör gällande att flera personer från Kronobergsdistriktet fanns på plats på hotellrummet och att man har en god bild av vad som skett. Inom partiet lokalt ska det finnas en stor irritation mot Tomas Eneroth efter det som hänt.

Robert Olesen är ordförande för Kronobergsdistriktet och sitter som suppleant i partistyrelsen. Han var på plats på hotellrummet men såg ingenting själv.

– Vid det tillfället upplevde jag ingenting, jag fick kännedom om händelsen dagen efter och då agerade vi enligt de rutiner vi har.

På Otto Berglunds (ombudsman för S i Kronoberg) mejl låter det som att ni hanterade det själva, var det inte uppe i partistyrelsen?

– Vi aktiverade den kanal vi har på kansliet när det är sådana här händelser och då rullar det igång. Partistyrelsens kansli har varit med och hanterat det här.

Våra uppgifter säger att flera vittnen på plats tycker att det var ett ofredande?

– Jag vill vara tydlig med att jag ser väldigt allvarligt på det som har hänt, jag är både besviken och förbannad på detta.

På situationen eller på Tomas?

– På Tomas, det är jag ju såklart. Det här är något som har hänt, det är inget snack om det.

Tomas Eneroth själv menar ju att det inte var något medvetet?

– Jag kan inte kommentera hur han ser på saker och ting men det är inget snack om det här.

– Utredningen som skett skedde under söndagen tillsammans med partistyrelsens kansli och man konstaterade att det här har hänt.

Varför har ingen polisanmält?

– Vidare åtgärder har jag ingen kännedom om och hur partistyrelsen hanterat det.

Tycker du han kan sitta kvar som minister?

– Det är inte upp till mig att bedöma, men hur det hanteras här hemma med listor och sådant är det valberedningen som styr över.

Tycker du som ordförande att det funkar att toppa er riksdagslista med Tomas Eneroth efter en sådan här händelse?

– Den frågan ligger hos valberedningen.

Filip BolmgrenSkicka e-post
Lennart ErnstssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.