Annons

Ost för hela slanten i city

Medan många av Växjös butiksägare väljer att etablera sig ute på Samarkand finns det de som går mot strömmen. Inom kort öppnar inte mindre än två ostbutiker mitt i stan.
Växjö • Publicerad 5 augusti 2010
Från att det inte har funnits någon alls öppnar nu två ostbutiker inom kort i Växjö centrum.
Från att det inte har funnits någon alls öppnar nu två ostbutiker inom kort i Växjö centrum.Foto: Linn Hedesström Blad
I dag inviger Yvonne Sjöbäck Växjös allra första ostbutik. Men inom kort får hon konkurrens av en annan ostbutik alldeles runt hörnet.
I dag inviger Yvonne Sjöbäck Växjös allra första ostbutik. Men inom kort får hon konkurrens av en annan ostbutik alldeles runt hörnet.Foto: Lena Gunnarsson
I dag inviger Yvonne Sjöbäck Växjös allra första ostbutik. Men inom kort får hon konkurrens av en annan ostbutik alldeles runt hörnet.
I dag inviger Yvonne Sjöbäck Växjös allra första ostbutik. Men inom kort får hon konkurrens av en annan ostbutik alldeles runt hörnet.Foto: Lena Gunnarsson

I dag invigs Växjös allra första ostbutik på Bäckgatan inne i centrum. Butiksägaren Yvonne Sjöbäck har bestämt sig för att satsa på utländska ostar.

– Jag tror att det är viktigt att nischa sig. Den här typen av ostar är svåra att få tag på i vanliga affärer, säger hon.

Annons

Anledningen till att det blev just ost var enkel. Yvonne Sjöbäck har själv länge saknat en ostbutik i Växjö och var dessutom sugen på att prova på att göra något nytt.

– Alla andra småstäder har en ostbutik, så varför skulle inte Växjö kunna ha en? undrar hon.

Men hon är alltså inte ensam om att satsa på just ost. Precis runt hörnet, på Storgatan, öppnar ännu en ostbutik inom en snar framtid. Smålandsposten har försökt att få tag på ägaren till butiken men utan resultat.

Trots att två ostbutiker öppnar ungefär samtidigt i närheten av varandra känner Yvonne Sjöbäck ingen oro.

– Jag tycker att det är bra med konkurrens och det kanske till och med blir så att vi lockar kunder åt varandra, säger hon.

Hon tror heller inte att det är någon risk att Samarkand kommer att konkurrera ut butikerna i stan. Därför har hon aldrig haft några tankar på att öppna sin ostbutik i den nybyggda gallerian.

– Hur pittoreskt är det i ett stort köpcentrum? Där är det inte samma atmosfär som inne i stan och därför kommer det alltid att finnas människor som hellre besöker city, menar hon.

Och hon får medhåll från Rosemarie Lindström, vd för Växjö Citysamverkan AB.

– Butikerna i centrum går väldigt bra och det finns en anledning till att Växjö blev utsedd till årets stadskärna 2010. I stan vistas människor av så många olika skäl - det handlar inte bara om att shoppa, säger hon och fortsätter:

– Jag är säker på att cityhandeln kommer att klara sig alldeles utmärkt trots att Samarkand expanderar. Det kan till och med göra att fler besökare lockas in till stan.

Annons

Även Magnus Kroon som är ansvarig för handelutveckling på Svensk Handel uppmuntrar nyetableringar av små specialbutiker som han tror är en viktig del i att utveckla stadskärnan.

– Man kan jämföra en stads handel med en nöjespark. Liseberg måste ha en ny åkattraktion varje år för att locka folk och samma sak är det med en stad. Det är viktigt att erbjuda besökarna nya saker, säger han.

Yvonne Sjöbäck äger också blomsterbutiken Fru Blomster som ligger granne med den nyöppnade ostbutiken. För att underlätta för kunderna är det öppet mellan de två affärerna så att man kan gå emellan dem utan behöva ta omvägen ut på gatan. Dessutom kan hon lätt låna in personal från blomsterbutiken till ostbutiken om det skulle behövas.

– Till en början ska jag stå här själv men det kan hända att jag behöver lite extra hjälp då och då, säger hon.

Erika Hedman Bergström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons