Annons

Överskott i allmännyttan förs över till arbete och välfärd

Kommunledningen vill föra över 34 miljoner kronor från de kommunala bostadsbolagen till Nämnden för arbete och välfärd.
– Det är ungefär 300 kronor i månaden som varje kommunägd lägenhet skall bekosta kommunal verksamhet, säger Socialdemokraternas Gunnar Storbjörk som är irriterad över förslaget.
Växjö • Publicerad 14 december 2013

På tisdag har kommunstyrelsens arbetsutskott sammanträde bland de beslut som skall fattas finns punkten "Värdeöverföring från kommunala bostadsbolag".

Förslaget är att fullmäktige skall besluta att 34,5 miljoner kronor skall överföras från 2013 års överskott i de kommunala bostadsbolagen. Pengarna kommer från de överskott som bostadsbolagen redovisar för 2013, enligt prognosen 68 miljoner kronor.

Annons

– Vi har sagt i vår budget att kommunkoncernen skall hjälpa till och betala för vissa kommungemensamma kostnader som hyresgäster har nytta av. Det handlar inte om att lägga beslag på pengar utan ett sätt att bekosta delar av kommunens verksamhet, säger kommunalråd Bo Frank (M).

Pengarna är tänkta att användas till bland annat Ungdomsbasen, ett utredningsboende för familjer och till medborgarkontor på Araby och Teleborg. Men Gunnar Storbjörk anser att det hela handlar om att täcka upp för en underbalanserad budget.

– Vi kommer göra så mycket det är möjligt för att stoppa det här. Varför är det bara de som bor i kommunala lägenheter som skall bekosta dessa kommunala verksamheter. Varför skall inte alla vara med och betala, säger han.

Är det inte bra att det överskott bolagen skapar går tillbaka till kommunen?

– Jo visst, men bostadsbolagens överskott bör gå till att bygga nya lägenheter, att underhålla de bostäder man redan har och till att inte höja hyrorna, säger Gunnar Storbjörk.

Bo Frank anser inte att Storbjörks argumentation håller.

– De hade gjort samma sak regeringsställning. När vi började diskutera Araby Park arena var det under Socialdemokraternas styre då beslutades att hyresgästerna skulle vara med och bekosta den. Det är ju inte bara hyresgäster som betalar. Medborgarna lägger fyra miljarder kronor om året i kommunalskatt till kommunal verksamhet.

Henric Bingström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons