Annons

På ny avdelning för nyförlösta garanteras plats för papporna

I dag öppnar den nya lättvårdsenheten för nyförlösta. Här ska föräldrar och barn få råda sig mer själva, men ändå ha stöd av personal dygnet runt.
Växjö • Publicerad 12 januari 2009
Rummen på patienthotellet är rymliga och ger plats åt hela familjen.
Rummen på patienthotellet är rymliga och ger plats åt hela familjen.Foto: 
Ingegerd Johansson och Anna Malm har stora förväntningar på den nya lättvårdsenheten för nyblivna föräldrar. Här kan även pappan få plats och föräldrarna få rå sig själva. Lennart Jönsson ansvarar för patienthotellet där den nya avdelningen inryms.
Ingegerd Johansson och Anna Malm har stora förväntningar på den nya lättvårdsenheten för nyblivna föräldrar. Här kan även pappan få plats och föräldrarna få rå sig själva. Lennart Jönsson ansvarar för patienthotellet där den nya avdelningen inryms.Foto: 
Ett eget rum, med eget kylskåp och tv, ger de nyblivna föräldrarna större frihet än på vanliga BB.
Ett eget rum, med eget kylskåp och tv, ger de nyblivna föräldrarna större frihet än på vanliga BB.Foto: 

Lättvårdsenheten, som inryms i nuvarande patienthotellet vid centrallasarettet, är ett komplement till den vanliga vårdavdelningen.

– Det här är inte en besparing i första hand, utan för att tillmötesgå föräldrarnas önskemål, säger Anna Malm, barnmorska och tillförordnad avdelningschef.

Annons

På nuvarande BB kan man inte alltid bereda papporna plats att övernatta. Ofta kan man inte ge besked förrän på kvällen. Från de nyblivna föräldrarna har det funnits önskemål om att kunna ha familjen samlad när man fått en ny liten familjemedlem.

På nya "lätt-BB" får de nyblivna föräldrarna mer plats och större frihet, samtidigt som vårdplatserna kan användas till dem som är sjukast. Det är bara friska mödrar och barn, där förlossningen varit okomplicerad som kommer att placeras på patienthotellet. Övriga kommer som tidigare att ligga på vanliga BB.

Sex timmar efter förlossningen får de nyförlösta vara kvar på förlossningen, därefter flyttas de till lättvårdsenheten.

– Mödrar och barn är alltid kvar på förlossningen i två timmar. Därefter bedöms det inte finnas några speciella risker för komplikationer, säger Anna Malm.

Målsättningen är att föräldrarna ska kunna stanna på lättvårdsenheten så länge de själva vill. Anna Malm tror att de flesta stannar i minst två dygn, tills dess man tagit PKU-test och gjort alla undersökningar på barnet.

På BB är det trångt emellanåt. Men att även mödrar mer komplicerade förlossningar kommer att hamna på lätt-BB utesluter hon.

– Den risken tar vi inte!

På den nya lättvårdsenheten finns det personal dygnet runt, som kan ge råd och stöd. I övrigt får familjerna sköta sig själva. Rummen är stora och rymmer utan problem två sängar, barnsäng, sittplatser, tv och kylskåp. Här finns också eget badrum och skötplats.

– Vi erbjuder mat, logi och trygghet, sammanfattar Lennart Jönsson, ansvarig för patienthotellet.

Amningshjälpen, dit mammor kan vända sig även efter hemkomsten, flyttar också och hamnar i direkt anslutning till lättvårdsenheten.

Drygt hälften av platserna på patienthotellet kommer att rymma nyblivna föräldrar den närmaste framtiden. Här har funnits en viss överkapacitet, som utnyttjats av exempelvis hyrpersonal, så övriga patientgrupper kommer inte att beröras av förändringen.

Kerstin Haggren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons