Patient tillåts ha mobil på rättspsyk

En 40-årig patient på Rättspsykiatriska region­kliniken har fått rätt att inneha mobiltelefon av förvaltningsrätten i Växjö. Helt på tvärs med de generella reglerna på kliniken vars ledning nu överklagar. Andra patienter väntas vilja ha samma förmån.
Växjö • Publicerad 18 december 2012

Mannen genomförde 2005 den sista allvarliga rymningen från kliniken där han med hjälp av en vikarierande kvinnlig vårdare, flyktbil och ett luftvapen lyckades hota sig ifrån regionklinikens personal. Efter ett rikslarm och ett ingripande av piketstyrkan i Göteborg kunde mannen och den då 21-åriga vårdaren båda gripas. I bilen hittades tre mobiltelefoner som använts före rymningen.

Förvaltningsrätten har avgjort att mannen ska undantas från regionklinikens generella ordningsregler. Reglerna säger att patienterna på de slutna avdelningarna inte får ha egna mobiltelefoner och annan elektronisk kommunikationsutrustning, på samma sätt får de inte ha kameror och inspelningsutrustning. Helt oundgängliga regler för att få struktur och möjliggöra god vård, enligt klinikledningen som överklagat beslutet.

– Vi ser fram emot att få en prövning i kammarrätten. Det här behöver bli juridiskt utrett i en högre rätt, säger David Wirdelöv, biträdande verksamhetschef.

Sedan 2007 när regionkliniken införde ett totalt internetförbud för patienterna har diskussionen om deras tillgång till mobiltelefoner gått varm. Det totala internetförbudet visade sig vara olagligt men de generella ordningsreglerna består.

I dag har patienterna tillgång till datorer, internet och bärbara fasta telefoner. Men de är inte personliga och det är inte ett helt obegränsat användande.

Med det tycker klinikledningen att man klarar av yttrandefriheten och informationsfriheten patienterna ska ha och förväntar sig att kammarrättens dom blir ”prejudicerande” för många av de intagna.Jens Nielsen

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.