Patienter drabbade av brister i vårdkommunikation

Oklara ansvarsförhållanden och brister i kommunikationen inom vården gjorde att två patienter fick försämrad vård enligt Landstinget.
Växjö • Publicerad 3 maj 2010

Det är två fall som nu anmälts enligt Lex Maria till Socialstyrelsen. Det ena fallet handlar om en äldre man som drabbats av nedsatt njurfunktion. Detta uppmärksammades inte trots blodprover som visade på problemet. Först när mannen blev ytterligare sämre fick han den vård som krävdes och kunde därmed bli återställd.

I det andra fallet handlar det om en kvinna som efter en operation fick försämrat allmäntillstånd och buksmärtor. Dock uppmärksammades inte problemen förrän efter ett par dagar och då krävdes en akut operation och långvarig sjukhusvistelse och rehabilitering.

I båda fallen menar landstinget att oklara ansvarsförhållanden och brister i kommunikationen och i rutiner ligger bakom händelserna. Detta skall nu åtgärdas.

Henric Bingström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.