Annons

Patienters armar gipsades

Flera patienter med självskadebeteende vid Rättspsykiatriska region­kliniken i Växjö har mot sin vilja fått sina armar gipsade och fastspända i skenor medan de var nedsövda.
Växjö • Publicerad 25 september 2014
SJÄLVSKADEBETEENDE HOS PATIENTERRättspsykiatriska regionkliniken beslutade i somras att inte längre ta emot patienter med självskadebeteende. Anledningen till beslutet var bland annat en lagändring som träder i kraft den 1 oktober samt att kritik riktats mot verksamheten. FOTO: LARS-GORAN RYDQVIST
SJÄLVSKADEBETEENDE HOS PATIENTERRättspsykiatriska regionkliniken beslutade i somras att inte längre ta emot patienter med självskadebeteende. Anledningen till beslutet var bland annat en lagändring som träder i kraft den 1 oktober samt att kritik riktats mot verksamheten. FOTO: LARS-GORAN RYDQVISTFoto: 

Men enligt landstinget ska det enbart ha rört sig om medicinsk vård. Uppgifterna presenterades i SVT:s Uppdrag granskning på onsdagen. Enligt programmet ska bland annat en 22-årig allvarligt självskadande kvinna ha blivit gipsad vid 34 tillfällen under de senaste åren. Något som enligt kvinnan själv har lett till begränsad rörlighet.

Enligt Socialstyrelsen är det inte lagligt att sätta gips och skenor på patienter mot deras vilja. Tillåtna tvångsåtgärder är bältning, där patienten spänns fast i en säng, och avskiljning, enligt Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Annons

Men Landstinget Krono­berg menar att man måste skilja på rättspsykia­trisk vård och medicinsk vård.

– Gipsningarna är en medicinsk fråga som sker inom somatiken. Uppdrag granskning beskriver det som om det skulle vara jämställt med bältningar. Det handlar det inte om. Här handlar det om tjejer som till exempel är så långt nere som till senorna i armarna och kontaminerar och sliter upp hudtrans­plantationer, säger Stefan Ahlrik, pressekreterare på landstinget.

Enligt Stefan Ahlrik har ortopeden i Växjö bedömt gipsning som nödvändigt för att förhindra infektioner och lidande och har ingenting med den rättspsykiatriska tvångsvården att göra.

Stefan Ahlrik kan inte svara på om de behandlande läkarna har varit medvetna om exakt vad lagen tillåter men påpekar att det i hälso- och sjukvårdslagen inte uttryckligen står att gipsning är förbjudet.

– Vad det handlar om är om det är fel att gipsa en människa för att rädda en människa från ett livslångt lidande eller ett livshotande tillstånd. Då blir det upp till någon av våra tillsynsmyndigheter att avgöra det.

IVO har inlett en granskning av ärendet.

Christoffer Nilsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons