Peder Lamm värderade Växjöbornas prylar

På tisdagskvällen kunde fastighetsägare få sina bostäder värderade under en värderingskväll.
Växjö • Publicerad 23 mars 2010
Gunnel och Lennart Gustavsson fick sin villa på Hovshaga värderad, målet är att flytta till en hyreslägenhet.
Gunnel och Lennart Gustavsson fick sin villa på Hovshaga värderad, målet är att flytta till en hyreslägenhet.Foto: 
Åke Johansson från Braås visar en tavla från Tyskland för Peder Lamm.
Åke Johansson från Braås visar en tavla från Tyskland för Peder Lamm.Foto: Alexander Mahmoud
Omkring 400 personer kom till värderingskvällen som Håkan Hellström, vd för Svensk fastighetsförmedling ordnat på Katedralskolan.
Omkring 400 personer kom till värderingskvällen som Håkan Hellström, vd för Svensk fastighetsförmedling ordnat på Katedralskolan.Foto: 
Karl-Gustaf Karlsson från Kalvsvik får böcker från 1700-talet värderade av Peder Lamm.
Karl-Gustaf Karlsson från Kalvsvik får böcker från 1700-talet värderade av Peder Lamm.Foto: 

Kvällens dragplåster var antikexperten Peder Lamm som värderade bland annat smycken, böcker och leksaker.

Det var trångt framför bordet där antikexperten Peder Lamm på tisdagen värderade allt från gamla biblar till uppläggningsfat från 1920-talet. Damer med korgar överfulla med gamla föremål tittade nyfiket på experten och otåligt på nummerlappen i nypan.

Karl-Gustaf Karlsson från Kalvsvik hade med sig gamla böcker från 1700-talet som han ärvt av morfar för 40 år sedan.

– Det var mest religiösa skrifter, katekesen, postillan folk läste förr. Det finns mycket bevarat, men det har lågt antikvärde. Värdet ligger snarare i det man läser i boken, säger Peder Lamm till Karl-Gustaf som var nöjd ändå.

Experten betade av serviser, tryckta tavlor utan egentligt värde, glasföremål, lerkrus, en teflaska från Kina, en 100 år gammal turkisk matta, en välkramad nallebjörn och mycket annat.

– Nittio procent av det jag värderar är värt under tvåhundra kronor. Men ikväll kom en kille med en fin rysk brosch från 1890-talet. Ostämplad, tyvärr, men det kan vara en Fabergé, säger Peder Lamm.

Några som inte bara var på Katedralskolanför att bara få föremål värderade var Lennart och Gunnel Gustavsson från Växjö. De var några av de omkring 400 personerna som lockats av arrangören Svensk fastighetsförmedling att värdera sin villa på Hovshaga.

– Vi har nått en viss ålder då man vill sälja huset och flytta till en lägenhet. Vi har ett sommarhus i Odensjö och vill satsa på det, säger Gunnel Gustavsson.

Paret står i bostadskö och när den rätta fyrarummaren dyker upp slår de till.

Håkan Hellström, vd för Svensk fastighetsförmedling var nöjd med kvällen där besökarna också kunde rådfråga bank- och försäkringstjänstemän om lån, räntor och försäkringar.

Hilda Frankki
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.