Pi-dagen firades av Teknikumelever

Matematikintresset minskar på landets gymnasieskolor. I ett försök att locka nya elever till matematiken firade Teknikum i går Pi-dagen.
Växjö • Publicerad 15 mars 2010
? Det är nästan en tradition nu, säger matteläraren Magnus Fransson om Pi-dagen.
? Det är nästan en tradition nu, säger matteläraren Magnus Fransson om Pi-dagen.Foto: 
i prick Torbjörn Wiklund prickade både tavlan och talet pi i tävlingen, två gånger dessutom.
i prick Torbjörn Wiklund prickade både tavlan och talet pi i tävlingen, två gånger dessutom.Foto: 

– Vissa elever är rädda för matematik, då gäller det att få det roligt, säger matteläraren Magnus Fransson.

Talet pi, ofta avrundat till 3,14, har fascinerat matematiker i hundratals år. Pi-dagen har funnits i USA sedan 1988 och firas enligt amerikanskt datumformat så klart den fjortonde mars (3/14).

På Teknikum firade eleverna för tredje året dagen med olika evenemang. Men eftersom den riktiga Pi-dagen var på söndagen så blev det firande av annandag Pi i år. I matsalen serverades pi-zza och pi-nnglass och i föreläsningssalen kunde man lyssna till Per-Anders Svensson, biträdande lektor i matematik vid Linnéuniversitet, som pratade om talets historia.

– Vi gör det framför allt för att få upp matematikintresset, få det kul, säger Magnus Fransson som är en av de ansvariga mattelärarna bakom projektet.

Det är talets oändlighet som gör det spännande för matteintresserade.

– Vi vill gärna ha exakta tal men det här talet är irrationellt. Det går inte att skriva som ett bråktal och det fascinerar många säger Magnus Fransson.

Den aktivitet som lockade de flesta att prova sina matematikkunskaper var pi-lkastningen. Efter att ha kastat sina pilar gällde det för eleverna att med hjälp av poängsummorna och de fyra räknesätten komma så nära 3,14 som möjligt. En av de som lyckades allra bäst är Torbjörn Wiklund som går andra året på energiprogrammet.

– Jag har klarat det två gånger. Det är roligt, man lär sig matte samtidigt som man har lite skoj, säger han.

Erik Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.