Pia Sundhage Årets tränare

Pia Sundhage har utsetts till Årets tränare på damsidan av Internationella fotbollsförbundet, Fifa.
Växjö • Publicerad 7 januari 2013
Foto: Urban Nilsson

Pia Sundhage utsågs till förbundskapten för det svenska damlandslaget i fotboll i september 2012. 52-åringen hade dessförinnan med stor framgång tränat USA:s damlandslag i fem år. Bland annat blev det OS-guld både 2008 och 2012 samt VM-silver 2011. Tidigare i tränarkarriären har hon bland annat varit verksam i Kinas landslag (som assisterande förbundskapten) och i klubblag i Sverige, Norge och USA.

Som spelare har Sundhage en diger meritlista. På landslagsnivå är det EM-guldet 1984 som sticker ut allra mest. Dessutom har hon ytterligare två EM-silver, ett EM-brons och ett VM-brons hemma i medaljskåpet. Klubblagskarriären inleddes i Falköping, och därefter representerade hon Jitex, Öster, Stattena, italienska Lazio och Hammarby. Hon har fyra SM-guld och fyra cupguld.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.