Pizzeriaägare vispade såser med borrmaskin

En pizzeria i Växjö kommun använde en borr­maskin för att vispa såser. Nu kräver miljö- och hälsoskyddskontoret att pizzerian åtgärdar problemet.
Växjö • Publicerad 12 december 2012
?Jag har letat efter grejer i mat­varubutiker med, men jag hittar inte lika stora saker där som i järnhandeln", säger Pizzerians ägare.
?Jag har letat efter grejer i mat­varubutiker med, men jag hittar inte lika stora saker där som i järnhandeln", säger Pizzerians ägare.Foto: 

Totalt brister pizzerian på sju punkter efter att en livsmedelsinspektör från miljö- och hälsoskyddskontoret gjort en oanmäld kontroll. Några av dessa är att pizzerian saknar en termometer, att de använder plastförvaringslådor från Ikea för att förvara livsmedel i och att en borrmaskin användes för att göra såser. Ägaren till pizzerian, som införskaffat borrmaskinen på en järnhandel, måste nu se över sina köpevanor.

– Jag har letat efter grejer i matvarubutiker med, men jag hittar inte lika stora saker där som i järnhandeln, berättar han.

Varför använde ni en borrmaskin till att blanda såser med?

– För att då kan man göra en större sats. Jag har en tio-liters hink som jag blandar i och den räcker en hel vecka. Men om jag gör med en elvisp räcker det bara i några dagar.

Kan du förstå att kunder tycker det låter konstigt och ohygieniskt att använda en borrmaskin?

– Ja, det kan jag tänka mig. Men det tar 5–10 minuter med en borrmaskin och en timme om jag ska vispa med en mindre elvisp. Jag har andra saker att göra varje dag som tar tid. Men jag ska byta ut borrmaskinen.

Ägaren fick även klagomål på att han inte hade en köttermometer.

– Jag hade en sådan i början, men nu är jag så pass van att jag gått på eget ögonmått. Jag har aldrig haft problem med någon som blivit sjuk av min mat, men jag har handlat en termometer som jag ska använda någon gång i veckan i stället.

Ägaren har nu fyra veckor på sig att åtgärda problemen tills miljö- och hälsoskyddskontoret kommer på kontroll igen.

Julia Myllylä
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.