En gripen efter upploppet på Araby

Växjö Artikeln publicerades

UPPDATERAD 11:24: Ett större ungdomsgäng sköt under lördagskvällen raketer och grön laser mot polisen på Araby. Förstärkning tillkallades från flera håll i regionen och 20-årig man greps för inblandning i upploppet.

Polisen uppmanade människor att hålla sig borta från området medan oroligheterna pågick.

Det utbröt stora oroligheter på Arabyområdet i Växjö under kvällen. Läget bedömdes som så allvarligt att polisen rubricerade det som våldsamt upplopp.

Polis och räddningstjänst larmades till Höstvägen vid niotiden på lördagskvällen för att släcka en brand i en container. I samband med det blev de också beskjutna med grön laser och raketer. Även stenar har kastats mot poliserna.

– Det är ganska rejäla raketer det handlar om. Vi är på plats och försöker få ordning på oroligheterna. Vi har valt att inte ingripa eftersom det är inte är så många patruller i tjänst i Växjö. Vi måste bedöma om vi kan ingripa eller om det är för stor risk, sa Stephan Söderholm vid polisens ledningscentral, under kvällen.

Ett flertal patruller togs sig till platsen och snart kallades ytterligare förstärkning in från flera håll i regionen. Det rörde sig om patruller från Skåne, Blekinge och Kalmar.

– Förstärkningen har kommit till platsen och vi är beredda att agera om det inte lugnar ner sig, sa Stephan Söderholm i ett senare skede.

Strax före klockan elva utsattes en väktare för stenkastning när han körde in i området. Polisen meddelade då vaktbolag, taxibolag och hemtjänst om att det var olämpligt att åka in i området.

– Det råder totalt kaos med raketer överallt, sa ett vittne från platsen.

På lördagseftermiddagen rapporterade Smålandsposten att fyrverkerier stulits från en container på Smedjeagatan i Växjö, till ett värde av 150 000 kronor. Stephan Söderholm säger att polisen misstänker att raketerna kommer därifrån.

Vid midnatt meddelade polisen att ett antal personer hade gripits i samband med upploppen, bland annat misstänkta för våldsamt upplopp. Exakt hur många som hade frihetsberövats var då oklart.

Samtidigt pågick fortfarande oroligheterna.

– Vi håller på att stävja det. Det pågår fortfarande, men den stora gruppen är uppsplittrad i området, sa Stephan Söderholm strax efter midnatt.

Vid 02.00-tiden på natten var det fortfarande ett stort antal poliser på plats och ett trettiotal orosmakare.

– Just nu har det lugnat sig lite. Det är en person som är gripen och en som är omhändertagen, säger vakthavande befäl vid polisen i Kalmar och Kronoberg.

På söndagsmorgonen meddelade polisen att den gripne är en 20-årig man hemmahörande i Växjö.

– Vi har en 20-årig man anhållen misstänkt för våldsamt upplopp och misshandel, säger inre befäl vid Kronobergspolisen i Växjö, Emir Bajric.