Polisen famlar efter motivet

Kvinnan som misstänks för morden på 41-årige Mikael Forsmark och 70-årige Kurt Andersson i Växjö omhäktades under onsdagen.
Men trots utredningen på omkring 500 sidor famlar polis och åklagare i mörker när det gäller motivet.
Växjö • Publicerad 27 maj 2010

-Vi vet inte vad som drev henne. Hon har i olika sammanhang sagt vissa saker men något motiv att tala om känner vi inte till, säger kammaråklagare Anna-Karin von Schoultz.

- Trots bristen på motiv och att hon inte lämnar egna uppgifter i någon större utsträckning räknar jag med att kunna åtala kvinnan för mord i båda fallen.

Åklagare Anna-Karin von Schoultz säger att hon sannolikt kan hålla den senaste åtalstiden som är den 9 juni.

Varken undersökningen av telefoner eller datorer förde mordutredningen framåt beträffande motiv eller koppling till någon av männen. Framförallt är det kvinnans koppling till Kurt Andersson som förbryllar polisen och åklagaren vill fortfarande inte säga mer än att "de inte var helt obekanta för varandra".

Polisutredningen är i det närmaste klar och nu återstår slutförhöret med den 34-åriga Växjökvinnan som fortfarande vistas på den rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö. Kronobergspolisen väntar även på protokollet med de kriminaltekniska analyserna från SKL eftersom man hittills fått muntliga förhandsbesked.

Trots flera förhör har kvinnan inte lämnat någon klar sammanhängande berättelse om vad det var som skedde på brottsplatserna. Flest uppgifter lämnade hon vid den förra häktningsförhandlingen då rätten såg svaren som ett erkännande.

-Jag upplever att hon nu är i ett betydligt bättre psykiskt skick än i början men att hon inte vill berätta någonting. Oviljan är förstås negativ för utredningen.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.