Polisen vill bli av med arresten

Kronobergspolisen vill att Kriminalvården tar över ansvaret för driften av polisarresten i Växjö.
Frågan var uppe för diskussion under ett första möte i förra veckan.
– Om vi lyckas får vi väl se, säger polisens ekonomidirektör Tommy Gustavsson.
Växjö • Publicerad 25 januari 2013
Kronobergspolisen vill att Kriminalvården tar över ansvaret för driften av polisarresten i Växjö.arkivFoto
Kronobergspolisen vill att Kriminalvården tar över ansvaret för driften av polisarresten i Växjö.arkivFotoFoto: 

Utgångspunkten för diskussionen är att Kriminalvårdens kärnverksamhet är att bevaka intagna. Det är det inte för polisen.

– Det är ju en lite udda arbetsuppgift för vår del, säger Tommy Gustavsson.

När polishuset invigdes försommaren 2001 var tanken att polisarresterna skulle skötas av Kriminalvården, som ansvarar för häktet som ligger vägg i vägg på plan tre.

Men det blev aldrig så. Frågan lyftes upp på central nivå men de två myndigheterna kom aldrig överens.

– Det blev långbänk uppe på central nivå och sedan har vi tagit tag i frågan lokalt igen. Vi är fortfarande intresserade av att få till ett avtal. Vi får ju köpa tjänsten av dem då. Vi hade ett positivt möte och jag tror att båda myndigheterna blir vinnare på det, säger Tommy Gustavsson.

Christer Karlsson, chef för Kriminalvården region Öst, var med på mötet.

– Vi har sagt att vi ska ha en ambition att vara klara med ett förslag inom några månader. Ska vi ta över driften kräver det en hel del saker som vi måste diskutera vidare. Vi får väl se vart vi hamnar. Men vi har en positiv ingång.

Vad är problemet?

– Vi måste titta på alla förutsättningar och förankra det internt i vår organisation och våra personalorganisationer. Sedan är det i slutänden en resursfråga. Vi ska bedriva en verksamhet i en annan lokal.

Det arbetar ett tiotal, i huvudsak timanställda, arrestvakter i Växjö. Den beräknade personalkostnaden per år ligger på drygt 2,2 miljoner kronor.

Lennart Ernstsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.