Annons

Polisutredningen om stölderna på Norremark nedlagd

Fyra personer tvingades sluta efter skrotstölderna på Norremarks återvinningscentral.
Nu har polisutredningen lagts ned. Men polisen fick inte ta del av samma vittnesuppgifter som kommunen.
Växjö • Publicerad 17 februari 2012

– Vid en helhetsbedömning gick det inte att driva detta till åtal, säger Marcus Gustavsson, förundersökningsledare vid Kronobergspolisen.

Han säger att det fanns väldiga oklarheter kring när de påstådda stölderna skedde men framför allt kring värdet på godset och vilka volymer det handlade om.

Annons

Det var i slutet av förra året som misstankarna väcktes om att anställda på återvinningsstationen på Norremark stal skrot, exempelvis mässing och koppar.

Flera anställda stängdes av från sina arbeten. Internutredningen pågick under drygt en månad innan polisen kopplades in.

Fyra personer hotades med avsked. Men efter en uppgörelse med arbetsgivaren Växjö kommun valde de fyra att säga upp sig själva. De fick några månadslöner med sig.

Michael Färdigh, personalchef på Växjö kommun, ser inget dramatiskt i att de fyra fått lämna sina jobb trots att polisen lagt ned utredningen.

– Polis och åklagare gör sin bedömning och vi vår ur ett arbetsrättsligt perspektiv.

– Det viktigaste är att de inte är kvar i Växjö kommun. Men det kanske kan vara skönt för dem att inte behöva gå igenom ett åtal också.

Men - polisen fick inte tillgång till samma uppgifter som kommunen hade i sin internutredning

– Vi hade vittnen som vi ville skydda och som i förhör med oss har berättat saker, säger Michael Färdigh.

Så de personerna har polisen inte pratat med.

– Nej, det har de inte. Och vittnena skulle förmodligen inte sagt något till polisen heller.

Annons

– Vi tog i huvudsak del av ett skriftligt material från kommunen. Om de sedan inte lämnade in alla uppgifter vet jag inte, säger Marcus Gustavsson.

Att höra ytterligare personer hade inte hjälpt eftersom övrigt material helt enkelt var för tunt, menar han.

Han påpekar att det arbetsrättsliga är en sak, att utreda en brottsmisstanke en annan.

Hur har er utredning gått till, Michael Färdigh?

– Vi hade regelrätta förhör. Allt gick seriöst till och alla hade möjlighet att ge sin syn. Vi hade bevisning och erkännande.

Hur många av de inblandade har erkänt?

– Det vill jag inte säga.

– Sedan de fyra slutade har antalet kilo levererad kabel, bland annat kopparkabel, i snitt ökat från 500 kilo i månaden till 1 800 kilo. Vad det beror på får var och en bilda sig en egen uppfattning om.

Stefan Fehrm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons