Politikerna ansöker inte om sydsvensk storregion
Det finns ett tidigare beslut i landstingsfullmäktige om att Kronoberg ska ansöka om att tillhöra en större sydsvensk region ihop med Skåne. Tanken var att Kalmar, Blekinge och Kronoberg skulle lämna in en regeringsansökan om regionbildning 2015.
Denna inriktning är nu på väg att ändras. Den 1 januari 2015 bildas Region Kronoberg och under resans gång har politikerna blivit alltmer skeptiska till att ingå i en större regionbildning. Ett av skälen är sjukvården i Skåne, med bland annat stora ekonomiska underskott och organisatoriska problem.
Miljöpartiet och Vänsterpartiet var tidigt emot en storregion. Likaså tycker Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centern att det är fel med en sammanslagning av länen.
Även Moderaterna har nu svängt.
– Processen att bilda en sydsvensk region är svår och omfattande, menar landstingsstyrelsens ordförande Suzanne Frank (M), som räknar med att det inte blir någon ansökan inför nästa val 2018.
Hon pekar på att en större region saknar folkligt stöd. Dessutom har regeringen legat lågt. Det har inte varit någon press på landstingen att bilda regioner.
– Däremot kommer det fortsatta samarbetet mellan länen att fortsätta och snarare fördjupas än att vi går in i en större region, säger Suzanne Frank.
Hon framhåller också att Kronoberg har nog med sin egen regionbildning.
Socialdemokraterna har ett beslut om att verka för en sydsvensk region. Landstingsrådet Anna Fransson (S) är dock i dag inte lika övertygad.
– Jag är partilojal. Vi har ett distriktskongressbeslut. Men det finns röster i dag inom partiet som är tveksamma och en förnyad diskussion kommer att tas upp framåt jul, säger hon.
Hon nämner sjukvårdens problem i Skåne som leder till tveksamheter.
Den 20 november hålls ett möte i Kalmar inom projektgruppen för en sydsvensk region. Detta möte kan bli avgörande om politikerna från de tre länen väljer att gå vidare. Kronoberg lär dock inte medverka till att ingå i en sydsvensk kommande mandatperiod. Någon politisk majoritet för detta finns inte.
Lennart Värmby (V) gläds över omsvängningen:
– En glädjande insikt om verkligheten. Frågan om regionen kom att bli en valfråga som politikerna underskattade. Man trodde att medborgarna inte brydde sig, men hade gruvligt fel.
Han är däremot förvånad över att regionstyrelsen förra veckan avslog Vänsterpartiets motion om att lägga ned regionbildningen mot Skåne.
Ur vårdprofessionen har flera läkare engagerat sig mot en sydsvensk region. Läkare som Bengt Järhult, Ulf Lindberg, Lars Bergljung, Pia Lundgren, Gunnar Lindberg och Ingvar Gustafson har i debattartiklar i Smålandsposten varnat för följderna om hälso- och sjukvården centraliseras.
– Förnuftet har segrat till sist. Vi har uttryckt det som folkviljan velat. Jag hoppas man begraver hela den här idén och börjar om från början, säger Ingvar Gustafson.