Politikerna hoppas på staten och kapitalet

Politikerna i Växjö kommun lovar att skapa förutsättningar för en nybyggnation på 800 bostäder per år.
Så här säger Växjös två ledande politiker om vägen dit:
Växjö • Publicerad 17 juli 2010

Vilket år kommer det att vara en verklighet?

Charlotta Svanberg (s):

– Det finns redan idag planer framtagna som medger drygt 2000 bostäder. Så planberedskapen finns - det är bara det att det inte byggs.

Bo Frank (m):

– Det beror på marknaden/efterfrågan. Varken kommunen eller privata aktörer bygger bostäder som inte går att hyra ut. Jag är dock övertygad om att bostadsbyggandet kommer att öka efterhand som ekonomin förbättras. Jag anser också att de kommunala bolagen aktivt skall bygga nytt och samtidigt avyttra fastigheter.

Vad är ert viktigaste steg för att nå dit?

Charlotta Svanberg:

– Det krävs en statlig politik som inte missgynnar hyresrätten. Idag är det billigare att bo i bostadsrätt och villa. Någon form av statligt stöd behövs.

Bo Frank:

– Jag tror att vi 2012 kommer att vara uppe i 800 färdigställda bostäder som det ser ut nu. Jag gråter inte om det blir fler. Detta beror bland annat på att vi då får en rejäl tillgång på villatomter. Och att en del överklaganden blivit avgjorda så att byggen kan komma igång 2011.

Hur stor andel av de nya bostäderna räknar ni med att de kommunägda bostadsbolagen står för?

Charlotta Svanberg:

– Hälften, det vill säga 400 per år.

Bo Frank:

– Kommunen är en del av marknaden, kanske 25 procent. Mina svar bygger sammantaget på den försiktighet som jag tycker skall prägla den som är beredd att ta ansvar och inte lova hej vilt.

Lennart Ernstsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.