"Politikerna tar den här frågan på allvar nu"

Föräldrakampen för mindre barngrupper på förskolorna i Växjö kommun och större resurser till personalen har gett resultat. Ordförande Stefan Bergström (FP) i Skol- och barnomsorgsnämnden vill knyta dem närmare till sig
Växjö • Publicerad 30 januari 2013
Förvaltningschef Mia Granqvist och Stefan Bergström mötte engagerade föräldrar tillsammans med Skol- och barnomsorgsnämdens arbetsutskott.
Förvaltningschef Mia Granqvist och Stefan Bergström mötte engagerade föräldrar tillsammans med Skol- och barnomsorgsnämdens arbetsutskott.Foto: Jens Nielsen
Foto: Jens Nielsen

– De har åsikter som är viktiga för oss att höra, det är våra kunder och hur de upplever tjänsterna vi levererar måste vi få en uppfattning om, säger han efter måndagskvällens möte.

Där slöt ett 50-tal engagerade föräldrar och pedagoger från förskolorna runt om i kommunen upp för att få svar på sina frågor. Ett möte som har sprungit ur stort engagemang, inte minst på Facebook. På bara några månader har gruppen "Färre barn i barngrupperna på Växjös förskolor" samlat 1729 medlemmar.

Stefan Bergström vill inte att kvällens möte mellan politiker och föräldrar blir det enda. Han har bett föräldragruppens språkrör Magnus Mörstam att medverka för att en mindre grupp föräldrar, politiker och tjänstemän ska bildas för fortsatt dialog.

– Det jag ser här i kväll är att det finns områden där vi har olika upplevelser och vi verkar inte kunna mötas. Till exempel kring hur nöjda föräldrarna är med förskolan, vi utgår från en enkätundersökning och där har vi inte samma bild av hur verkligheten ser ut. Det är en fråga vi mycket väl kan fundera över och diskutera.

Både politiker och skol- och barnomsorgsförvaltningens chef Mia Granqvist var också ifrågasatta under kvällen. Inte minst gällde det de fakta besluten om förskolan grundar sig på, föräldraenkäter, statistiken för personaltäthet och hur elevpengen räknas ut.

– Det är till viss del trubbiga instrument, säger Mia Granqvist som påpekar att det redan inletts ett arbete för att komma till rätta med en del av föräldrarnas och Skolverkets kritik.

Ett förändrat resursfördelningssystem är en del men diskussioner om barngruppernas storlek, sammansättning och lokaler ska också föras under våren.

Sofie Hammarqvist och Magnus Mörstam var två av de aktiva föräldrarna under mötet och efteråt var reaktionerna blandade.

– Jag tycker de svävade på målet och de svarar inte på våra frågor klockrent, säger Magnus Mörstam som hoppas på en direkt inbjudan till fortsatt dialog snart.

Det kom inga direkta besked när föräldrarna undrade varför kommunens elevpeng ser ut som den gör, varför Skolverkets rekommendationer för barngruppernas storlek inte följs och hur länge ska det få vara dålig kvalitet på städningen i skolor och förskolor innan avtalet med ISS hävs

– Nöjda blir vi inte förrän vi ser handling men som helhet känner vi ändå att politikerna tar den här frågan på allvar nu, säger Sofie Hammarqvist.

Det är i kommunens stora budgetbeslut i vår de verkligen vill se resultat.

Jens Nielsen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.