Annons

Polska företag på besök vill köpa virke av svenska skogsägare: ”Dubbelt så höga priser”

Sanktioner mot Ryssland och Belarus skapar virkesbrist i många länder. I veckan besöktes Kronoberg av en grupp polska företag som är intresserade av att köpa virke av svenska skogsägare.
– Vi ser stora möjligheter, säger Rafal Gruszczynski.
Asa • Publicerad 12 maj 2023 • Uppdaterad 16 maj 2023
Tomas Kurganas från företaget Diverus på besök i Asa på resan som ordnats av Carl Johan Moberg och Per Hedberg på Virkesbörsen.
Tomas Kurganas från företaget Diverus på besök i Asa på resan som ordnats av Carl Johan Moberg och Per Hedberg på Virkesbörsen.

Han representerar den polska handelskammaren för träindustrin. Därifrån var runt 15 företag med på studieresan till Sverige som gjorde ett av sina stopp på Asa herrgård.

– Rundvirke har blivit dyrt i Polen. Därför har många företag börjat söka sig utomlands, till Tjeckien, Slovakien, Tyskland, Finland och nu också Sverige, berättar Rafal Gruszczynski.

Annons

Genom kontakter med den digitala marknadsplatsen Virkesbörsen ordnades en rundtur i Syd- och Mellansverige.

– För de flesta människorna i Polen är det okänt hur skogen skördas i Sverige, hur ni mäter den och lastar på fartyg. Varje sådant steg får konsekvenser för logistiken och kostnaderna, förklarar Rafal Gruszczynski.

I Asa fick de polska företagarna höra Lina Sundberg från Svensk virkesadministration tala om hur skogsaffärer kvalitetssäkras. De lyssnade också på egendomschef Klas Gustafsson som berättade om hur Växjö stift förvaltar sitt stora skogsinnehav.

– Om några av er vill komma tillbaka och göra affärer på den svenska timmermarknaden är det väldigt bra, hälsade Klas Gustafsson.

– Kan vi boka en tid? undrade en av de polska gästerna.

Rafal Gruszczynski på Polska handelskammaren för träindustrin
Rafal Gruszczynski på Polska handelskammaren för träindustrinFoto: Johan Persson

– Vi vill gärna vara med och skapa en mer dynamisk marknad där det kommer nya aktörer, förklarade Per Hedberg, operativ chef på Virkesbörsen.

Han berättar att det har skett en konsolidering bland köpare på den svenska marknaden, med till exempel allt färre sågverk.

– Prismässigt är konkurrensen lägre här än i Polen. Där är det nästan dubbelt så höga virkespriser som här, säger Per Hedberg.

En förklaring till att de polska företagen söker sig utomlands är att nästan all skog i Polen ägs av staten. Enligt Rafal Gruszczynski på handelskammaren gör monopolet i kombination med komplicerade inköpsprocedurer det svårt för företagen att veta hur stora volymer de kan köpa och till vilket pris.

”I Sverige är det ett annat sätt att tänka med många privata skogsägare som är intresserade av sina egna affärer. Det ger god potential eftersom vi söker bra, stabila och pålitliga partners.”
Rafal Gruszczynski, Polska handelskammaren för träindustrin

– I Sverige är det ett annat sätt att tänka med många privata skogsägare som är intresserade av sina egna affärer. Det ger god potential eftersom vi söker bra, stabila och pålitliga partners.

Annons

I gruppen med företagare som besökte Asa fanns allt från sågverk över tillverkare av pellets och trädgårdsprodukter till rena handelsföretag.

– Det finns stor efterfrågan på timmer av hög kvalitet. Svenskt och skandinaviskt timmer har väldigt god kvalitet med hög densitet, så vi tror att detta är en god möjligt, säger Tomas Kurganas, inköpschef på Diverus.

Handelsföretaget har huvudkontor i Litauen men verksamhet i flera länder, bland annat Polen. Företaget säljer mest till Kina, men Tomas Kurganas ser framför allt en marknad i Europa för det svenska timret.

Johan PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons