Privat entreprenör kan ta över landstingets lokaler

Ifall det blir verklighet av en privatisering av vårdcentralen i Lammhult finns möjlighet för entreprenören att ta över landstingets lokaler. Det beskedet gav den politiska landstingsledningen under tis­dagens fullmäktige.
Växjö • Publicerad 16 februari 2011
Oenigt fullmäktige Privat eller landstingsdriven vårdcentral i Lammhult? Den politiska majoriteten vill pröva förslaget med privat etablering. Vänsterblocket vill att ytterligare försök görs med att rekrytera landstingsläkare och säger nej till speciallösningar för Lammhult. Foto: Urban Nilsson
Oenigt fullmäktige Privat eller landstingsdriven vårdcentral i Lammhult? Den politiska majoriteten vill pröva förslaget med privat etablering. Vänsterblocket vill att ytterligare försök görs med att rekrytera landstingsläkare och säger nej till speciallösningar för Lammhult. Foto: Urban NilssonFoto: Jan Bärtås

De båda politiska blocken i landstinget är helt oeniga om hur man ska gå vidare med den bristfälliga läkarkontinuiteten i Lammhult.

Socialdemokraterna och vänsterpartiet anser att extra ansträngningar måste göras för att rekrytera läkare till orten. Den politiska majoriteten i landstinget däremot har nappat på förslaget att låta distriktsläkaren Olle Mårtensson, som arbetar som inhyrd läkare, få öppna privat vårdcentral.

För att få starta en privat vårdcentral som har avtal landstinget krävs en listning av 1 400 personer och denna process är igång. Senast 1 juli vill landstinget ha besked. Och får man ihop så många Lammhultsbor är det fritt fram att öppna eget, eftersom landstinget har sagt ja till fri etablering av distriktsläkare.

– Den borgerliga majoriteten har avslöjat sig, det är privatisering till varje pris som gäller. Medborgarna i Lammhult är oroliga över vad som händer med deras vårdcentral. Ett hyrläkarföretag riskerar att slå ut den landstingsdrivna vårdcentralen, säger

Anna Fransson (S), som undrar vart de patienter ska ta vägen som inte vill gå privat om förslaget blir verklighet.

Hon tycker att det är märkligt att landstinget låter enskilda läkare kan få ta över landstingsverksamhet utan konkurrens med andra.

Landstingsrådet Lena Karlsson (C) pekar på att det är patienterna som bestämmer. Blir det tillräckligt många listade har Lammhultsborna sagt sitt och vill ha en privat driven vårdcentral och detta ska landstinget ta hänsyn, enligt henne.

– I Lammhult har man letat efter läkare en längre tid utan att lyckats. Vissa orter kan behöva särskilda lösningar. Det är häpnadsväckande att vänstern är så fast i stora kollektiva lösningar, säger Lena Karlsson.

Lennart Värmby (V) reagerar över att landstinget ger frizoner.

– Man bryter mot sina egna regelverk. Ska vi dessutom göra oss av med lokaler och teknisk utrustning så som har skett efter vårdvalet i Stockholm? undrar han.

Göran Giselsson (M) påpekar att det ändå är landstinget som har konkurrensmässiga fördelar:

– Det är ju landstingets vårdcentral som sitter med alla patienter.

Interpellationsdebatten om vårdcentralen i Lammhult kom att ta större delen av gårdagens korta landstingsfullmäktige. På grund av sjukdom sköts bland annat debatten om avsaknaden av ambulans i Lessebo upp, samt diskussionen om SOS Alarms feldirigeringar.

Jan Bärtås
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.