Annons

Räddningstjänsten om åskovädret: ”Orsakar fullständigt kaos”

Åskovädret härjade fritt under onsdagskvällen i Kronobergs län. Ett flertal bränder bröt ut i flera delar av länet. Här är en summering av kvällens och nattens händelser hittills.
Växjö • Publicerad 9 augusti 2018

I Hunnsberg i Ljungby kommun inom ett larm vid 17-tiden om en brand utanför Lidhult. Man kunde senare konstatera att brandens omfattning var på en yta på drygt 150 kvadratmeter, men att man var orolig för att branden hade spridit sig i området. Därför tillsattes en brandhelikopter samt en polishelikopter för att övervaka området och för att eventuellt vattenbomba platsen. Det pågick släckningsarbete under onsdagskvällen.

Räddningsstyrkorna lyckades även lokalisera en gräsbrand i närheten av Hunnsberg, i Kränkeboda utanför Lidhult. Brandens omfattning ska ligga på 20x30 meter Räddningstjänst är på väg till platsen för att släcka branden.

Annons

Vid 21.37 inkom ett larm om en villabrand i Eneryda vid Liatorp i Älmhults kommun. Det brann och glödde i en innervägg. Ett åsknedslag i ett äldre trähus hade orsakat branden. Räddningstjänsten kommer att riva loss delar av innerväggen för att komma åt glöden i isoleringen och träet. Branden hann aldrig sprida sig och huset fick inte några betydande skador.

Strax innan 22-tiden inkom ett larm om en kraftig ladugårdsbrand i Vislanda i Alvesta kommun. Det ska vara en fullt utvecklad brand och ligga 4-5 meter ifrån garage-och bostadsbyggnad. Värends räddningstjänst var på plats. Enligt polisen ska branden ha initialt stor spridningsrisk. Räddningstjänsten bedömde att vädret var för ostadigt för att skicka upp helikopter i luften.

Polis är också på plats vid branden. Strax efter klockan 23 meddelar polisens presstalesperson i region syd att ingen person skadats fysiskt. Det finns heller ingen brottsmisstanke. Branden ska ha startat efter ett åsknedslag.

– Nu har vi fått kontroll på den, det gick faktiskt mycket mycket bättre än förväntat. Flera byggnader var inom räckhåll, men vi lyckades begränsa det så att halva ladugården brann ner och så räddade vi resten, säger Anders Altberg, insatsledare vid Värends räddningstjänst, strax efter klockan 01.30.

Han fortsätter:

– De som jobbade ute på plats gjorde en heroisk insats och jag som befäl kunde bara stå och titta.

Det fanns inga djur i byggnaden och det ska ha varit mest ved som brann.

– Som jag ser det räddade vi det som var värt pengar. Ladugården jämte var full med bildäck och maskiner, säger Altberg.

Under natten kommer eftersläckningen att pågå. Personal från Vislanda och Grimslöv är på plats liksom tankbil från Alvesta och man räknar med att vara kvar till 10-tiden på torsdagen.

– Jag kan inte säga att jag har varit om något liknande någonsin som det som gick över Växjö, säger Anders Altberg om åskovädret.

Annons

Han berättar att det låg nedrasade träd mitt inne i Växjö och tillägger:

– Vad jag förstår ska brandflyget upp tidigt i morgon bitti och kolla hur det ser ut.

Utöver ladugårdsbranden har det inkommit ett flertal larm om terrängbränder. Bland annat i Åby utanför Rottne där räddningstjänst var på plats för att släcka branden. Branden ska nu vara släckt. Det inkom även ett larm om en terrängbrand i Granhult utanför Vislanda, vars omfattning i nuläget är oklart.

Det pågår även ett strömavbrott i länet för Eon-kunder där ett tusental personer ska ha blivit påverkade av driftstörningarna. En felsökning pågår i nuläget, men det är oklart när problemet är åtgärdat igen.

När Smålandsposten kontaktade Värends räddningstjänst var läget stressat och de konstaterade att det var fullständigt kaos i Kronobergs län.

Klockan 23.39 kom larm om en skogsbrand mellan Raneskruv och riksväg 23 öster om Åseda. Räddningstjänsten åkte till platsen där cirka 20 kvadratmeter tagit eld, enligt SOS Alarms händelseinformation.

– Det var ett blixtnedslag i en större tall. En avbränd yta som är nästintill cirkelrund vid foten av tallen, en sju, åtta meter stor i diameter, säger Per Pettersson, räddningschef i beredskap vid Räddningstjänsten östra Kronoberg.

Han berättar att markägare kunde fördröja branden efter att man upptäckt blixtnedslaget med hjälp av en app.

– Det tillhör inte vanligheterna att vi blir larmade på brand i terräng nattetid samtidigt som ett åskoväder drar fram, det är ovanligt.

Ingen person har skadats fysiskt vid den branden. Vid klockan 00.45 är räddningstjänstpersonal från Åseda och Norrhult på plats.

– Den är helt under kontroll, säger Pettersson om branden.

Nathalié NylanderSkicka e-post
Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons