Raoul Wallenbergs gata inte omöjligt

En gata i Växjö döpt efter Raoul Wallenberg?
I alla fall om stiftelsen i hans namn får som de vill.
Växjö • Publicerad 8 augusti 2013

I en skrivelse till kommunalrådet Bo Frank (M) föreslår den internationella Raoul Wallenberg-stiftelsen å det ödmjukaste att kommunen ska överväga möjligheten att namnge någon av stadens gator, skolor, offentliga platser eller byggnader efter Raoul Wallen- berg eller den avlidne påven Angelo Roncalli, i vissa sammanhang mer känd som Johannes XXII och precis som Raoul Wallenberg hjälpte judar och andra flyktingar undan nazisterna.

Kommunalrådet Bo Frank själv säger att det i dagsläget inte finns några större planer på att döpa gator eller andra offentliga platser efter varken Raoul Wallenberg eller Angelo Roncalli, men vill inte heller utesluta möjligheten att göra det i framtiden.

– Raoul Wallenberg är tillsammans med Dag Hammarskjöld ett av de största svenska namnen från 1900-talet och någon form av avtryck efter honom borde vi kunna göra. Men i vilken utsträckning det kommer bli vill jag inte svara på ännu.

– Växjö är ju en stad som växer och med det tillkommer nya gator, så det skulle vara om namnkommittén snappade upp det och tog det namnet till en sådan gata.

Stiftelsen skriver dessutom att kommunen, om de nu vill, också får resa en byst till någon av dessa två människor. Allt för att hjälpa att sprida det arv de båda lämnat efter sig. Men vad gäller den frågan menar Bo Frank att det är desto mindre sannolikt.

– Nej, det skulle vara upp till kulturnämnden att ta fram det i så fall, säger han.

Ingen av Angelo Roncalli heller?

– Nej.

Alexander Åström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.