Regeringen backar om ansvar

Opinionsbildningen från Växjös kommunalråd Bo Frank (M) gav effekt. Regeringen backar nu om ansvaret för de 27 000 somaliska anhöriga som väntas till Sverige de närmaste åren.
– Nu är jag mer positiv än jag var för en vecka sedan. Men ännu vet vi ju inte vad det egentligen ger.
Växjö • Publicerad 8 september 2012

Bo Frank och företrädare för ett 20-tal andra kommuner, bland annat Alvesta, har upprepade gånger ställt krav på att staten ska ta ett större ansvar för kostnaderna för anhöriginvandringen från Somalia. Bland annat förde Bo Frank fram kritiken att kostnaderna gör att Växjö riskerar att straffas för sitt engagemang och ansvarstagande i den nationella flyktingpolitiken, detta eftersom oron varit stor för att det kan bli dyrt med socialbidrag för de somalier som inte har jobb och egen försörjning efter två år.

I ett brev till de 20 kommunerna lovar nu integrationsminister Erik Ullenhag i princip tre saker. Statligt stöd för mottagandet. Hjälp med försörjningsstödet för de som inte har egen försörjning efter två år. Och förstärkta insatser inom etableringsreformen för att kunna möta de nyanlända som har en lägre utbildningsgrund.

– Punkt två är jag extra nöjd med. Om jag tolkar den rätt så innebär det att den befarade ökningen för socialbidrag kan lyftas bort från kommunerna, åtminstone delvis. Det vore en stor framgång eftersom det var nobben helt från början.

Att regeringen lyssnade och ändrade sig var viktigt menar han. Men hur stor roll han själv spelat vill han inte spekulera i.

– Jag försöker alltid vara försiktig när jag bedömer min egen betydelse men det är klart att det inte är någon tvekan om att den opinionsbildning som jag drog igång har gett effekt. Jag känner mig ganska nöjd i dag.

Samtidigt vill Bo Frank betona att beskedet från regeringen inte innebär att Växjö kommer att öka sitt flyktingmottagande som det finns propåer om.

– Nej, vi tar redan vårt ansvar, nu är det dags att de kommuner som inte tar emot öppnar upp också. Det kan inte vara så att vi är ett antal som gör mer än vad vi behöver och andra som inte gör något eller åtminstone väldigt lite.

Henric Bingström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.