Annons

Rektor arbetsbefriad – får betalt ändå

Mats Wahlsten är rektor.
Han är också lokalpolitiker.
Nu får han lön utan att jobba.
Växjö • Publicerad 26 juli 2020

Mats Wahlsten, 64, sitter som ordinarie ledamot för Liberalerna i nämnden för arbete och välfärd i Växjö kommun. Han är också rektor sedan 20 år tillbaka.

Nu har han kommit överens med sin arbetsgivare – Växjö kommun – om att han inte behöver gå till sitt senaste rektorsuppdrag, jobbet som rektor på Braås skola och Dädesjö skola, när terminen drar igång till hösten.

Annons

Mats Wahlsten får betalt ändå, 58 600 kronor i månaden fram till årsskiftet när hans anställning avslutas. Innestående och intjänades semesterförmåner betalas också ut med slutlönen efter att anställningen upphört.

Vad har hänt?

– Inget mer än att jag sagt upp mig och fått ett bra avtal. Jag får ett avtal på sex månader lite drygt och det tyckte jag var en bra lösning. Jag har jobbat 40 år i Växjö kommun och det har ändå ett visst värde, säger Mats Wahlsten.

Avtalet om att anställningen ska avslutas vid årsskiftet skrev utbildningsförvaltningens chef, Anders Elingfors, och Mats Wahlsten under bara några dagar efter skolavslutningen.

– Jag har haft en diskussion med min arbetsgivare om framtiden, vilket är vanligt när man närmar sig pensionsåldern. Vi kom fram till att det här nog var det som skulle passa mig och verksamheten bäst. Det krävs en enorm ansträngning att starta en termin och då tyckte jag att det var bättre att lämna över till någon annan, säger Mats Wahlsten.

Fortsätter du med politiken?

– Det tänker jag fortsätta med. Jag har inga andra planer än att fullfölja min mandatperiod.

Vad ska du göra nu?

– Jag har inte riktigt landat i det. Det återstår att se, säger Mats Wahlsten.

Anders Elingfors väljer att inte svara på några frågor alls om avtalet, frågor om varför han har gått med på att betala lön utan motprestation, vilka andra som kan räkna med liknande avtal och hur han motiverar kostnaden.

Annons

”Har inga kommentarer”, skriver Anders Elingfors i ett sms.

Med skatter och arbetsgivaravgifter kostar avtalet kommunen upp mot en halv miljon kronor.

Pernilla Tornéus (M) är utbildningsnämndens ordförande.

– Det görs alltid individuella bedömningar när man ska avsluta sin tjänst.

Hur många andra kan räkna med den här typen av avtal om de vill sluta jobba?

– Det är HR som sköter de delarna.

Men du ansvarar för pengarna så hur många fler kan räkna med den här typen av avtal?

– Det görs hela tiden individuella bedömningar så jag kan inte kommentera det. I just det här fallet har man nått en överenskommelse och hittat en väg som har varit bäst för alla parter.

Vilket ansvar anser du att ni tar för ekonomin med den här typen av avtal?

– Vi tar ansvar för ekonomin och här är en överenskommelse gjord som ryms inom den ekonomi som vi har, säger Pernilla Tornéus.

Lennart ErnstssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons