Annons

Revisorerna underkänner förslaget till landstingsbudget

Med en landstingsekonomi i sken åt fel håll ville landstingets revisorer dra rejält i tömmarna inför 2013. Det vore ”rimligt” att landstingsstyrelsen såg över och reviderade sitt budgetförslag när finansieringen ska göras klar i november skriver man i sina rekommendationer.
Igår sade Alliansen i landstingsfullmäktige nej.
Växjö • Publicerad 24 oktober 2012

– I dag har landstinget en hög produktion av vård och en mycket god tillgänglighet, men vi har det med hjälp av pengar som inte finns, säger Sven-Åke Gustavsson (S), ordförande för landstingets egna revisorer.

Han har tagit till sig rekommendationen från Ernst & Young som granskat delårsrapporten från augusti. Bara själva verksamheten ser ut att gå back drygt 150 miljoner kronor för 2012.

Annons

Och när revisionsbolaget var i kontakt med landstingets egna ekonomer blev beskeden därifrån inte muntra.

Relevansen för vissa centrums ekonomiska förutsättningar kan ifrågasättas.

De röda siffrorna beror på känd problematik.

Det är svårt att bromsa kostnadsutvecklingen för köpt vård och läkemedel.

För några enheter stod det klart redan när de fick årets budget att den inte skulle gå att hålla.

Det är inte godtagbart menar Ernst & Young.

– Kopplar vi sedan på att vi står inför en tuff lågkonjunktur så? Tjänstefel är ett hårt ord men vi måste peka på när något inte funkar, säger Sven-Åke Gustavsson och visade sina tre vägar framåt.

– Dra ned på verksamheten, effektivisera eller ändra finansieringen. Vilket betyder en höjd skatt. Jag tror man måste gå alla tre vägarna framåt

Kring detta gick debattens vågor höga i landstingsfullmäktige. Samtliga tre oppositionspartier ville se att budgetbeslutet man fattade i juni skulle tillbaka till landstingsstyrelsen för en ny runda men blev nedröstade.

– Det är ganska självklart att vi ska se över budgeten. Alltså förutsättningarna för att den ska kunna genomföras, säger Suzanne Frank. Att det skulle bli ett överskott på 64 miljoner flaggar hon redan nu upp som orealistiskt. Hon lägger istället allt i knät på landstingsdirektör Börje Lindqvist som ska redovisa ett åtgärdspaket i november.

– Han är ytterst vårt redskap, vi måste utgå från att det går att bromsa kostnadsutvecklingen och spara 80–100 miljoner kronor.

Jens Nielsen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons