Annons

Riksarkivarien vill hålla sig utanför konflikten

Riksarkivarien imponeras av engagemanget för Emigrantinstitutet.
Men förvånas över utspelet från de regionala företrädarna och politikerna.
Växjö • Publicerad 18 februari 2012

– För det första förstår jag inte varför det är riktat till mig eller till Riksarkivet. Sedan är det naturligtvis en avsiktsförklaring som man kan bli imponerad av, att regionen säger sig vara beredd att ta ett verksamhetsmässigt och ekonomiskt ansvar för att det blir kvar i Växjö. Jag vet inte vad det står för men det gör intryck, säger Riksarkivets chef, riksarkivarien Björn Jordell.

Smålandsposten rapporterade i gårdagens tidning om brevet som undertecknats av landshövdingen Kristina Alsér, Linnéuniversitetets rektor Stephen Hwang, Regionförbundet Södra Smålands ordförande Roland Gustbé (M), Landstinget Kronobergs landstingsråd Suzanne Frank (M), kommunalrådet i Växjö Bo Frank (M) och Kulturparken Smålands styrelseordförande Peter Norrman (M).

Annons

I brevet som skickats till Riksarkivet förklarar de att de är oroade över diskussionerna om att flytta hela eller delar av Svenska Emigrantinstitutets samlingar från Växjö till någon annan ort.

Men de levererar också besk kritik mot Emigrantinstitutets ledning och beskriver den som oförmögen till förnyelse och ovillig till samarbete.

På vilket sätt påverkas Riksarkivet av brevet?

– Inte alls. Vi har inte med det att göra över huvud taget. Det är en självständig stiftelse (Emigrantinstitutet) det handlar om. Jag vet att det finns en regional konflikt och allt det där. Men jag som företrädare för en central förvaltningsmyndighet försöker verkligen undvika att bli en part i en regional tvist.

Riksarkivet har en ledamot i styrelsen och förmedlar också årliga statsbidrag, runt 300 000 kronor, till Emigrantinstitutet.

Blir det några förändringar där nu?

– Nej, inte i dagsläget. Det finns ingen anledning för mig att föreslå något sådant. Jag ska naturligtvis svara på brevet. Det tillhör vanlig hyfs. Men jag har inte bestämt mig för vad jag ska svara eftersom jag inte tycker att jag är en naturlig mottagare av ett sådant brev, säger Björn Jordell.

Lennart Ernstsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons