Rut splittrar vänsterpartiet

Ledande vänsterpartister i Växjö försvarar systemet med skattesubventionerade hushållstjänster i stick och stäv mot partiets uppfattning på riksnivå.
– Rut ska bort, ansåg riksdagsledamot Josefin Brink (v), som besökte Växjö i lördags.
Växjö • Publicerad 15 mars 2010
Frågan om de hushållsnära tjänsterna har fått för stort utrymme i debatten, tycker Josefin Brink, riksdagsledamot och vänsterpartiets talesman inom arbetsmarknadspolitiken.
Frågan om de hushållsnära tjänsterna har fått för stort utrymme i debatten, tycker Josefin Brink, riksdagsledamot och vänsterpartiets talesman inom arbetsmarknadspolitiken.Foto: 

I en insändare i Smålandsposten nyligen stack fem ledande vänsterpartister ut näsan och försvarade Rutavdraget, det vill säga systemet med skattesubventionerade hushållsnära tjänster. 10 000 personer arbetar i sektorn och i ett läge med hög arbetslöshet vore det fel att plocka bort Rut, menar bland andra Carin Högstedt och Örjan Mossberg. Vänsterpartiet var emot att Rut infördes, men nu när det har funnits en tid kan det vara kvar, anser vänsterpartisterna i Växjö.

Deras åsikt går på tvärs mot partiledningen och det är inte första gången som vänsterpartiet i Växjö har en avvikande uppfattning i viktiga frågor med ideologisk karaktär.

Josefin Brink, som är partiets arbetsmarknadspolitiska talesman i riksdag och partistyrelse, besökte Växjö i lördags på års- och valkonferensen och hon tror att vänsterpartiet i Växjö är ganska ensam om denna uppfattning.

- Det är inte försvarbart att använda skattepengar till att subventionera hushållsnära tjänsterna, menade hon.

Rut är en liten fråga som har fått för stort utrymme i debatten, tycker Josefin Brink, som anser att Rut ska bort. Däremot ska det vanliga rotavdraget få finnas kvar så länge konjunkturen är svag. Men även här krävs förändringar.

- I en högkonjunktur klarar sig branschen utan skattelättnader. Inriktningen på Rot kan också ändras så att det kan användas till omfattande renoveringar av de stora miljonprogrammen i bostadsområden.

Josefin Brink betonar att det behövs viktigare satsningar, som mer insatser inom hemtjänst, förskolor och sjukhus. Hon vill också att ett investeringsstöd införs så att byggandet av hyresbostäder kommer i gång.

–?De flesta ungdomar som tänker skaffa sig sin första bostad har inte råd med villa eller bostadsrätt. Det behövs fler hyresbostäder, vilket tydligt även märks i Växjö.

Vänsterpartiet i Kronoberg fastställde under lördagen sina landstings- och riksdagslistor inför valet i höst. Som väntat toppar Carin Högstedt, från Växjö, riksdagslistan. På andre plats finns Kerstin Wiréhn, Ljungby och som trea Örjan Mossberg, Växjö.

Landstingslistan toppas av Lennart Värmby, Växjö, på andra plats Carina Ek, Växjö och på tredje plats Tryggve Svensson, Ljungby.

Jan Bärtås
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.