Annons

(S) i Kronoberg nominerar ingen partiledarkandidat

Partiledardiskussionerna inom socialdemokratin fortsätter. Men Kronobergsdistriktet kommer inte ta fram något namn som kandidat.
– Vi har bollat in flera namn men kommer inte peka ut någon enstaka kandidat, säger Carina A Elgestam, vice ordförande i distriktet.
Växjö • Publicerad 8 mars 2011

Spekulationerna om vem som skall efterträda Mona Sahlin på ordförandeposten i Socialdemokraterna blir allt mer intensiva. Tänkbara kandidater och huvudkandidater pekas ut och bristen på självklara namn har gjort att det talas om splittring i par-tiet. Överdrivet, tycker Carina A Elgestam.

– Journalister tycker om att hitta splittringar, det finns inga. Vi är mer enade än någonsin. Men det pågår ett intensivt arbete, det är inte bara partiledarposten som skall tillsättas, säger hon.

Annons

Det lokala inflytandet i processen är stort, distrikten är aktiva och vissa har nominerat kandidater. Men i Kronoberg har man inte någon kandidat.

– Vi har inte tagit ställning för någon person, däremot har vi bollat in ett par tänkbara namn till valberedningen. Men vilka de namnen är går vi inte ut med.

Processen i sig kan bli den stora vinsten. För oavsett vem som tar över S-skutan lär det bli en omstart för partiet.

– Det känns som om det blivit större intresse för oss nu. Det är många som engagerar sig på alla nivåer och det har blivit fokus på politisk inriktning – det finns en ordentlig grogrund för en omstart. Jag tror att valberedningen kommer lansera en lösning som tilltalar hela partiet, säger hon.

Magnus Hagevi, statsvetare på Linnéuniversitetet, tror inte på att det inte finns splittringar inom partiet.

– Det finns flera klassiska skiljelinjer inom S, vänster-höger, skogslän mot stadslän till exempel. Det finns flera namn som pekats ut som får tvärstopp i de olika lägren, säger han.

Bristen på en självklar tronarvinge och därmed tydlig väg för partiet har varit ett dilemma men han tycker samtidigt att man inte ska överdriva partiledarens betydelse.

– Rätt eller fel partiledare kan påverka resultatet i enstaka val men sett över tid är betydelsen marginell. Men det är klart att en enande partiledare inte nödvändigtvis kommer vara en ledare som utvecklar partiet och tvärt om, säger Hagevi.

Henric Bingström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons