Annons

S-kvinnor rasar: ”Man kränker kvinnor på det här sättet”

Vårdpersonal ska ges möjlighet att säga nej till arbetsuppgifter som strider mot deras religiösa eller etiska övertygelser, däribland att utföra aborter. Det föreslår kristdemokrater i Landstinget Kronoberg.
Förslaget får S-kvinnor att reagera kraftigt. De kallar det obehagligt, kränkande och bakåtsträvande.
Växjö • Publicerad 30 september 2014
Smålandsposten den 13 september 2014.
Smålandsposten den 13 september 2014.Foto: 
Eva Johnsson (KD)
Eva Johnsson (KD)Foto: 

För ett par veckor sedan lämnade de tre kristdemokratiska landstingspolitikerna Eva Johnsson, Rolf Sällryd och Christer Henriksson in en motion där de förslår att vårdpersonal ska ges möjlighet att inte delta i arbetsuppgifter som strider mot deras samvetsövertygelse, så kallad samvetsfrihet.

En sådan arbetsuppgift kan vara att genomföra aborter, konstaterar Eva Johnsson.

Annons

Det får Anette Nerlie Anderberg, ordförande för S-kvinnor i Växjö, att reagerar starkt.

– Man kränker kvinnor på det här sättet. Man moraliserar över kvinnors situation. Det är inget lätt beslut att behöva genomföra en abort, och att då säga att personal inom vården ska kunna säga nej till att utföra aborter är inte värdigt. Det är väldigt obehagligt.

I motionen lyfts det fram att personal, efter överenskommelse med arbetsgivaren, inte ska behöva delta i arbetsuppgifter som strider mot dennes religiösa eller moraliska övertygelse. Är inte det rimligt, det är ju inget som patienten någonsin behöver känna till?

– Det är ingen skyldighet eller rättighet att jobba inom vården. När man tar ett jobb i vården är det ju för att hjälpa patienter och sätta patienten i förs­ta rummet. Det måste gälla hela tiden. Jag undrar vilka fler arbetsuppgifter som krisdemokraterna inte tycker att man ska behöva utföra?, säger Anette Nerlie Anderberg.

Eva Johnsson tycker att S-kvinnorna förminskar frågan och inte tar hänsyn till att människor faktiskt är olika.

– Självklart ska patientens bästa alltid ligga för handen när vi arbetar. Och lagar ska följas. Men om någon av inre övertygelse inte vill utföra en viss arbetsuppgift är det ju något man löser inom verksamheten och inget som kommuniceras utåt till patienten, säger Eva Johnsson.

Hon tycker i stället att det är S-kvinnornas inställning som är kränkande.

– Det är olyckligt om man fastnar i att detta bara handlar om aborter, för frågan är mycket vidare än så. Det handlar om svåra etiska dilemman som är kopplade till väldigt svåra beslut som vårdpersonal är tvingade att fatta. Vi tycker att vi borde ha den ödmjukheten inom vårt landsting att erkänna att vi har lite olika inre kompasser, och förhålla oss till det, säger Eva Johnsson, och fortsätter:

– Om man får en lag om läkarassisterad dödshjälp, och inte vill delta i det. Är det då kränkande mot dem som är för dödshjälp? Ska vi inte tillåta några inre övertygelser bland några av vår personal? Jag tycker att det är kränkande och nedvärderande.

Andreas Westergren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons