S vill stoppa investeringar

Socialdemokraterna vill se över möjligheterna att stoppa eller senarelägga beslutade investeringar i Växjö kommun. Förslaget är nu att ge kommunchefen i uppdrag att ta fram en lista på tänkbara objekt.
Växjö • Publicerad 17 januari 2013

-Det kan handla om vägar och annan infrastruktur, det tillkommer kanske nya saker på Arenastaden, renoveringar av skolor eller en ny gymnastikhall i Braås. Alltså, det är sådana exempel. Det finns en hel del att titta på, säger kommunalrådet Charlotta Svanberg (S).

– Vi vill ha en lista på vad som är beslutat och vi vill ha en seriös diskussion om det är något som man kan ta bort. Det handlar om att få en presentation så att vi politiskt kan ta ställning till om man kan ta bort det eller skjuta det på framtiden.

Bakgrunden, som anges i förslaget, är de underskott som väntas i den kommunala ekonomin.

Det är nödvändigt att vända på alla stenar för att åter få kommunens ekonomi i balans, anser Charlotta Svanberg och partikollegan Gunnar Storbjörk.

Det ”minst smärtsamma” är att spara in på utgiftsökningar som beslutats men inte verkställts ännu, anser Socialdemokraternas företrädare i kommunledningen.

-Vi har en oerhört allvarlig situation just nu och investeringar binder ju upp pengar långsiktigt, säger Charlotta Svanberg.

Kommunalrådet Bo Frank kommenterar, via ett sms, att han är för en seriös prövning och att kommunchefen får i uppdrag att ta fram sådant som kan vänta. Men det gäller exempelvis inte den planerade förskolan på Vikaholm. Där sätter projekteringen i gång nästa vecka, påpekar han.

-Dock, trevligt att sossarna visar tendens till återhållsamhet, skriver Bo Frank i sms:et.

Lennart Ernstsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.