Sakfrågorna lockar – mer än partipolitiken

Hon söker inte ett politiskt uppdrag, årets Väckarklocka. Men ett meningsfullt jobb. Om socialdemokratin frågar efter dig? – Så får vi se, säger Margot Wallström.
Växjö • Publicerad 17 september 2012
I går mottog Margot Wallström priset Väckarklockan från Elin Wägnersällskapets ord- förande Ann-Margreth Willebrand.
I går mottog Margot Wallström priset Väckarklockan från Elin Wägnersällskapets ord- förande Ann-Margreth Willebrand.Foto: 
Foto: 

I går fylldes gymnastiksalen på S:t Sigfrids folkhögskola i Växjö med över 250 personer. Bokaktuella Margot Wallström var dragplåstret. Ämnet desto tyngre: Sexuellt våld i krig och konflikt.

Det är för arbetet som FN:s särskilda representant i frågor som rör sexuellt våld i konflikt Margot Wallström tilldelas Elin Wägnersällskapets pris Väckarklockan.

– Hedrande, säger hon när vi träffas dagen innan hon mottar priset.

Vi ses på folkhögskolan. Margot Wallström deltar i hela den hösthelg Elin Wägnersällskapet ordnar på temat Försoning efter fred, och där utdelningen av Väckarklockan är en del.

Det första hon gör är att lägga fram en färsk rapport på bordet mellan oss. En rapport från en global demokratikommission, ledd av Kofi Annan.

– Sexuellt våld har inte fått en egen rubrik. Det här arbetet måste fortsätta. Det måste beskrivas, ges en egen rubrik, nämnas vid sitt rätta namn. Kvinnor har fått bära skammen och vara tysta länge nog, säger Margot Wallström med eftertryck.

För två år sedan anställdes hon av FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon. Uppdraget: Starta ett kontor från scratch med fokus på frågor om sexuellt våld i krig och konflikt. Att uppmärksamma hur våldtäkter används systematiskt i krig. Det blev två år med resor till konflikthärdar runt om i världen. Den sista gick till Colombia. En dramatisk resa, säger Margot Wallström. Strax efteråt, i juni, lämnade hon sin tvåa på Manhattan och flyttade hem till familjen i Hammarö i Värmland.

– Jag hade lovat familjen att det var två år, säger Margot Wallström.

Hon har saknat jobbet i New York, tempot och att varje dag var meningsfull. Samtidigt var det nog.

– Nu har jag kunnat vara hemma med familjen, sköta min hälsa bättre och springa i skogen.

Men en förutsättning för att hon skulle lämna uppdraget var att kontoret fick fortsätta. Så blev det, hon har fått en efterträdare och ämbetet är nu permanentat.

Under perioden i New York har också en biografi om Margot Wallström kommit till. Bengt Ohlsson har skrivit boken Margot, som ges ut i dagarna.

– Jag har varit så motsträvig. Men jag lät mig övertalas. Folk omkring mig har sagt att det är få kvinnliga politiker som det skrivits böcker om, och jag kan vara en förebild.

Mest uppmärksamhet från boken har omdömet ”extremt elak” om Göran Persson fått.

– Jag har inget behov av att hämnas och vill inte vara elak mot någon. Det här är min berättelse och de här delarna har jag haft svårt för, ledarskapet. Jag har en helt annan syn på ledarskap.

I våras fick Margot Wallström uppdraget som styrelseordförande för Lunds universitet.

– Det är fantastiskt kul. De är generösa mot mig. Att jag som icke-akademiker får en så prestigefylld uppgift.

Men det är inget heltidsjobb. Vad vill du göra nu? Ett nytt uppdrag i Socialdemokraterna?

– Det är inte det jag strävar efter i första hand. Jag vill ha ett vanligt jobb. Förhoppningsvis något som är meningsfullt.

Margot Wallström säger att politiska sakfrågor lockar henne mer än framträdande positioner i partipolitiken. När lusten till det dog en gång har den svårt att komma tillbaka, menar hon. Samtidigt: Hon säger inte nej.

– Jag har varit borta så länge och jag kan inte kräva att komma tillbaka.

Men om de vill att du ska komma tillbaka?

– Så får vi se.

MARGOT WALLSTRÖM

Ålder: 57

Bakgrund: Har precis avslutat två år som FN:s general-sekreterares särskilda representant i frågor som rör sexuellt våld i konflikt. Innan dess EU-kommissionär 1999–2010 och socialdemokratisk minister 1988–1991, 1994–1998.

Aktuell: Fick i går Elin Wägnersällskapets pris Väckarklockan för att hon i Elin Wägners anda bevakat kvinnors utsatthet i krig och konflikter. Ett resultat är säkerhetsrådsresolution 1 960 som innehåller verktyg för systematisk övervakning och rapportering om sexuellt våld och för identifiering av gärningsmän. I dagarna ges också en biografi ut om Margot Wallström, Margot, skriven av Bengt Ohlsson.

Helena Söderlundh
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.