Sambo frias från anklagelser

För två veckor sedan åtalades en 46-årig man för mordbrand och mordförsök. Men under fredagens förhandlingar i Växjö tingsrätt friades mannen från anklagelserna, sedan åklagaren dragit tillbaka åtalspunkten.
Växjö • Publicerad 4 augusti 2012

Branden inträffade natten mellan den 4 och 5 juni i mannens och hans sambos gemensamma bostad i Tingsryds kommun. I förhör efter händelsen berättade kvinnan att paret kvällen före ätit middag tillsammans och sedan gått och lagt sig med sin son.

När kvinnan vaknade med andnöd strax före klockan fyra på morgonen, var rummet rökfyllt. Hon och såg sig omkring och märkte att den 46-årige mannen och sonen var borta. Även familjens hund var borta från huset och kvinnan tyckte det var konstigt att hon inte vaknat av hundens skall efter rökutvecklingen. Kvinnan sprang i panik till en granne som sedan larmade räddningstjänsten.

Utöver mordförsök och mordbrand, åtalades 46-åringen även för grov kvinnofridskränkning sedan vittnen berättat att mannen hotat och misshandlat kvinnan vid flera tillfällen de senaste åren.

Åklagare Christel Anderberg, som ledde förundersökningen bedömde att tillräckliga bevis fanns för att åtala mannen. Motivet ska ha varit att mannen anlade branden för att få ut kvinnans livförsäkring på tre miljoner kronor. Kvinnan hade i förhör berättat att mannen den senaste tiden varit ”väldigt angelägen” om att försäkringspremien skulle betalas in och loggat in på kvinnan internetbank för att själv utföra betalningarna. Enligt kvinnan hade någon också ändrat försäkringen så att mannen stod som ensam försäkringstagare för alla pengarna.

Under fredagens tingsrättsförhandlingar drog åklagare Jonny Filipsson tillbaka den första åtalspunkten om försök till mord och mordbrand, eftersom brottet inte kunde styrkas. Ingen teknisk bevisning kunde heller visa att mannen anlagt branden.

– Efter att sakkunnig expert hörts, står det rimligt klart att det inte är min klient som anlagt branden. Det gick inte att reda ut vad som hänt den aktuella natten och min klient har inte funnits på platsen, säger Thomas Olsson, försvarsadvokat.

Åtalspunkten om grov kvinnofridskränkning står kvar, men mannen nekar till misshandeln.

Smålandsposten har försökt nå åklagare Jonny Filipsson för en kommentar, utan att lyckas. Dom väntas om två veckor vid Växjö tingsrätt.

Calle Berglund
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.