Annons

Sänkt straff för bankrånare

Hovrätten sänker straffet för den 25-årige man som mot sitt nekande dömts för rånet mot Swedbank i Lenhovda i december 2008.
Domstolen bedömer inte rånet som grovt och sänker därför straffet till två års fängelse.
Växjö • Publicerad 30 december 2013

Den 25-årige mannen dömdes i somras av Växjö tingsrätt till tre års fängelse för rånet mot banken i Lenhovda. Han dömdes för att tillsammans med en kumpan ha rusat in på banken och tvingat sig till 108 000 kronor. Båda männen var maskerade och beväpnade med vad som av vittnen bedömts som ett avsågat hagelgevär.

Minimistraffet för grovt rån är egentligen fyra år, men rätten tog hänsyn till att mannen vid tiden för brottet var endast 20 år gammal.

Annons

Domen har överklagats 25-åringen som begärt att hovrätten ska fria honom. Göta hovrätt går dock på tingsrättens linje i ansvarsfrågan. Rätten menar att mannens uppgifter om vad han gjort under den här tiden framstår som efterhandskonstruktioner.

25-åringen binds till rånet genom sin kumpan, som identifierats via övervakningskameror, och den telefonkontakt de två haft och att man spårat telefonen till platsen för rånet. En tröja med färgfläckar och en lapp med uppgifter om valutor och penningbelopp som motsvarar tillgreppet på banken förstärker bilden. Hovrätten finner därför att 25-åringen utfört rånet tillsammans med sin kumpan.

Hovrätten bedömer däremot inte brottet som grovt. Skälen är att man inte kunnat visa att något skarpladdat vapen använts. Det har heller inte förekommit något fysiskt våld, eller ”synnerlig råhet” som lagen kräver. Straffet för 25-åringen sänks därför från tre till två års fängelse.

Kerstin Haggren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons