Scen-keps ska säkra allsången i Linnéparken

Linnéparkens utescen får en keps så att allsångskvällarna i sommar slipper regna bort. Men någon mer upprustning blir det inte. Växjös framtida stora utescen placeras på annat håll.
Växjö • Publicerad 16 juni 2010
Foto: Per-Erik Sandebäck

Minst två kvällar förra sommaren höll Peje Johansson, Augustina och de andra artisterna på Linnéparkens utescen på att få ställa in på grund av vätan. Det ska Kenneth Hermansson, från Växjö kommuns park- och naturavdelning råda bot på med en keps.

– Ja, eller det är helt enkelt en markis som vi bygger på scenen. Det tror vi ska räcka, säger han och förklarar för arrangören själv.

Peje Johansson är inte särskilt intresserad av hur den tekniska lösningen ser ut. Bara det inte blåser och regnar igenom hela scenen och utsätter elektronik och utrustning för regnet.

– Vi vill bara kunna garantera att vår publik får ta del av nöjeskvällarna som vi utlovat.

Och med 25?000–30?000 besökare under en bra allsångssäsong kvalificerar sig arrangemanget som det största sommarevenemanget i Växjö. Och därmed något som kommunen vill värna.

Kommunens näringslivschef Thomas Karlsson inväntar Tekniska kontorets utredning av var Växjös framtida utescen skulle kunna placeras och vill inte ge några indikationer. Bara att den ska vara estetiskt tilltalande och passa in i det kulturstråk som utformas runt Växjösjön. Utredningen drogs i?gång efter ett medborgarförslag till kommunfullmäktige av Martin Jägervall och Carina Danemalm Jägervall som efterlyste fler utomhusscener.

Redan nu är det klart att en scen placeras i museiparken med en publikkapacitet på 3?500 personer. Den skulle stå helt klar redan till sommarens Karl-Oskardagar men det blir ett provisorium i år.

– Nästa år färdigställer vi den permanenta lösningen, säger Tekniska kontorets förvaltningschef Kjell Gustafsson.

Han avslöjar också att inga mer pengar kommer att investeras i dagens scen i Linnéparken.

– Vi vill ha en helt ny och högre scen för att kunna tillgodose en större publik. Den nuvarande ligger för långt in i parken och är för svårtillgänglig när vi behöver komma till med alla lastbilar med teknisk utrustning.

Först till nästa vår räknar han med att stadsträdgårdsmästare Eva Eklind-Blomgren och kulturnämnden ska kunna presentera sitt förslag på var scenen skulle kunna byggas och för vilka evenemang den ska anpassas.

Jens Nielsen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.