Nyheter

SD i möte med SVT – kräver ursäkt

Sverigedemokraterna och SVT träffas i dag för ett möte efter partiets kritik mot SVT:s agerande efter gårdagens partiledardebatt.
Sverigedemokraterna kräver "en tydlig ursäkt".
Sverige • Publicerad 8 september 2018
Foto: Jessica Gow/TT

SVT tog direkt efter partiledardebatten avstånd från Jimmie Åkessons uttalande under debatten om varför vissa utlandsfödda inte får jobb i Sverige. Åkesson hävdade bland annat att det beror på att "de inte är svenskar" och att de inte "passar in i Sverige".

SVT:s kommentar efter debatten väckte skarp kritik från Sverigedemokraterna som krävde ett möte med SVT:s ansvariga utgivare Eva Landahl för att få framföra sina synpunkter.

"Det var hon som fattade beslutet att ta avstånd från vår integrationspolitik (. . . ). Jag kommer att framföra att detta är en skandal och att vårt krav är en skyndsam och tydlig ursäkt", skriver partiets presschef Henrik Vinge på Twitter.

Enligt Vinge ska han träffa Eva Landahl, ansvarig utgivare för SVT:s valprogram, klockan 11.

– Vi kommer att ha ett möte, men jag kan inte säga exakt vad vi ska prata om. Vi vet mer efter mötet, säger SVT:s presschef Camilla Hagert.

Eva Landahl har tidigare sagt att SVT är skyldigt att ta avstånd från generaliserande uttalanden från politiker.

Åkessons uttalande fick Centerns Annie Lööf att protestera högljutt, slå näven i bordet och ropa "Hur uttrycker du dig!?", och en av SVT:s programledare sade i sändning efter debatten att Åkessons uttalande var grovt generaliserande och att SVT tar avstånd från det.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.