1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

SD vill återta makt från Bryssel till Sverige

För mycket makt har lämnats över till EU. Sverige måste återta inflytandet över en mängd områden. Det budskapet kommer från Sverigedemokraternas Mattias Karlsson.
Samtidigt plågas SD av en skandal efter att deras främste EU-kandidat Peter Lundgren tafsat på en kvinna.

– Hur många av er känner till EU-kommissionens ordförande? Vad han heter och från vilket land han kommer? Vilken partigrupp. Någon som har sett honom nykter?

Frågorna ställs av Mattias Karlsson, gruppledare för SD, på Speakers Corner i Växjö när han talade i tisdags. Med fanns också partiets andranamn, Jessica Stegrud.

Brexit var Storbritanniens svar på missnöje, men ni har släppt utträdeskravet. Varför?

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

– Det är inte realistiskt i dag. Just Brexit är orsak att vi ser hur processen ser ut. Nu har vi möjligheten att på riktigt göra något och ändra på EU inifrån.

Sverigedemokraterna ingår i ECR-gruppen som består av konservativa EU-kritiker. Gruppen bröt sig ur den stora konservativa EPP-gruppen och skördade stora framgångar valet 2014. Mattias Karlsson tror att gruppens inflytande kommer att öka ytterligare efter valet på söndag.

– EU är inte Europa, menar Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson.
Foto: Filip Sjofors

De frågor som behandlas inom EU kan tyckas ligga långa borta. Men de berör i högsta grad vår vardag, påpekar han. Det handlar om skatter, migration, gränskontroller, reglering av våra vattendrag, och så vidare.

Mattias Karlsson tycker inte att man kan tala om ett europeiskt folk, däremot ett svenskt folk.

– Demokrati och medborgarinflytande är den viktigaste frågan. Hur ska vi kunna ha ett europeiskt styre? En stor del av besluten som tas är påtvingade. Sverigedemokraterna är enda trovärdiga partiet som vill ta tillbaka beslutandemakten till svenska folket.

Därför anser han också att SD är det mest Europavänliga partiet. En federalistisk politik som flera av de andra svenska partierna förespråkar blir i förlängningen Europafientlig, menar Mattias Karlsson, som främst riktar udden mot Liberalerna.

Jessica Stegrot började engagera sig politiskt ganska nyligen, då hon ansåg att utvecklingen i Sverige gick åt fel håll. En misslyckad migrationspolitik har stor del i detta, menar hon.

– Det har lett till kraftigt ökad brottslighet och det inte är tryggt på våra gator.

Vilken är den knepigaste frågan att lösa inom EU?

– Det är migrationen. Där är man inte alls överens. Här går en skiljelinje mellan de som vill fortsätta med invandring och tvångsfördela och de länder som motsätter detta, svara Jessica Stegrot.

*

Sverigedemokraterna har haft några svettiga dagar efter avslöjandet att deras första namn i parlamentet Peter Lundgren ertappats med att tafsa på en kvinna i samband med en fest.

Avslöjandet kom från partiets kandidat Kristina Winberg som har tvingats lämna sin fjärdeplats på listan. Efter petningen av Winberg rullades historien om Peter Lundgren upp.

SD svarade med att lägga upp ett youtubeklipp där Peter Lundgren och kvinnan han tafsade på berättade om att de hade gjort upp om saken. Frågan ska ha varit utagerad.

Hur tycker du att ni har krishanterat denna fråga?

– Så fort det blev känt kontaktade vi den berörda kvinnan och tog in hennes version. Vi har gått på vad hon tycker. Hon vill inte att det ska bli en stor sak. De är fortfarande vänner och hon kommer förmodligen även i fortsättningen att rösta på honom. Då har vi ingen annan uppfattning är vad hon har, svarar Mattias Karlsson.

Mattias Karlsson anser att Kristina Winberg har varit ett samarbetsproblem för SD. Hade hon inte petats riskerade hon att bli en politisk vilde i parlamentet.

– Det är orsaken. Det har funnits problem i parlamentet, hur man behandlar personal, hur man tar till sig råd, egna utspel, och så vidare.