SDU-politiker fick ingen plats i Unga Aktiesparares styrelse

Sverigedemokrater är inte välkomna i Unga Aktiesparare i Växjö. I alla fall inte på styrelse­nivå. Det menar Dennis Dioukarev som säger att han först togs in i styrelsen men sedan uteslöts när de andra fick veta hans partitillhörighet.
Växjö • Publicerad 21 december 2012

Dennis Dioukarev har varit medlem i Unga Aktiesparare i två år. När han hörde att det behövdes folk till styrelsen anmälde han sitt intresse, blev välkomnad och fick ett uppdrag. Han fick höra att just hans kompetens saknades och han lades till i den lokala styrelsens facebookgrupp och bjöds in till nästa styrelsemöte. Men när resten av styrelsen fick reda på att han var politiskt aktiv ville man veta vilket parti. Svaret gjorde att allt vände.

– Helt plötsligt blev det helt tyst och jag möttes av kyla. Till nästa möte fick jag ett sms om att jag inte behövde komma och jag plockades bort från facebookgruppen igen.

Men Alexander Bergqvist ordförande i Unga Aktiesparare i Växjö säger att hans politiska ställning inte var det som gjorde att han inte valdes in.

– Dennis kontaktade oss och han kallades in för ett provmöte som alla andra. Vid mötet gav vi inga hintar­ om att han skulle få vara med i styrelsen. Dennis hade ett bra CV, men andra saker, som ens personlighet spelar in också, säger han.

Dennis Dioukarev är suppleant i Sverigedemokraternas ungdomsförbunds förbundsstyrelse. Trots sitt engagemang i partiet har han inte stött på detta i något sammanhang.

– Nej, detta är första gången. Jag vet att det förekommit för andra att man utesluts ur facket eller inte får de jobb man söker, men jag har inte stött på det förrän nu.

Alexander Bergqvist säger att Dennis Dioukarev fortfarande har en chans att komma med i styrelsen.

– Vi kommer att söka personer i januari och då är han välkommen igen. Men han tackade nej.

Unga Aktiesparare är en partipolitiskt obunden organisation.

– Jag tycker att de är hycklare. Det går inte att tolka detta på något annat sätt än att jag tillhör fel parti, säger Dennis Dioukarev.

Alexander Bergqvist tycker att de har skött ärendet bra.

– Det kan alltid diskuteras. Men jag förstår inte varför Dennis ska dra in politik i det här.

Henric Bingström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.