Seminarium om självskadebeteende

Problematik. Hur kan Svenska kyrkan hjälpa ungdomar med självskadebeteende? Den frågan ställer sig Själavårdscentrum vid Växjö stift och anordnade i går ett seminarium om problematiken.
Växjö • Publicerad 10 mars 2010
Sofia Åkerman höll i går föredrag om självskadebeteende och ätstörningar bland ungdomar.
Sofia Åkerman höll i går föredrag om självskadebeteende och ätstörningar bland ungdomar.Foto: 

Under temarubriken En sårad ungdom träffades i går ett trettiotal församlingsmedlemmar från regionen för att lyssna på föreläsningar och delta i diskussioner om självskadebeteende bland ungdomar.

Sofia Åkerman inledde dagen med att berätta om sina erfarenheter. Hon har själv under tonåren lidit av självskadebeteende och ätstörningar. Numer reser hon land och rike runt och håller föredrag. Enligt henne har på senare tid föredragsförfrågningar från just kyrkan ökat.

– Överlag så håller jag föredrag för olika typer av verksamheter som arbetar med ungdomar. Jag får i dag allt fler förfrågningar från kyrkan och jag märker att man där söker aktivt efter kunskap om den här problematiken, säger Sofia Åkerman.

Några givna svar på hur och varför yngre personer drabbas av självskadebeteende och ätstörningar finns inte. Det var en av huvudpoängerna i föredraget. Att däremot finnas till, lyssna och försöka förstå betyder mycket. I det hänseendet kan kyrkan spela roll, tror Sofia Åkerman.

– Kyrkan finns med i människans vardagsliv. De träffar ungdomar vid en tid då sådana här problem börjar, vid fjorton femton års ålder. Det viktigaste man kan göra för de här personerna är att finnas med som medmänsklig stöttepelare och där spelar kyrkan en stor roll, säger hon.

Personerna i publiken var alla märkbart fängslade av Sofia Åkermans en och en halv timme långa föredrag. Ulrica Lindh hade tagit sig från Vaggeryds församling söder om Jönköping till lokalerna på Sankt Sigfrids Folkhögskola i Växjö.

– Jag jobbar som församlingsassistent och såg att detta seminariet fanns i vårt kursutbud. Eftersom jag arbetar med konfirmander och andra ungdomar tycker jag det är viktigt att ha kött på benen i sådana här frågor. Jag har själv ingen erfarenhet av de här problemen i mitt jobb, men man har ju hört mycket om det. Det är viktiga frågor, säger Ulrica Lindh.

Initiativtagare till gårdagens seminarium är Själavårdscentrum vid Växjö stift. Anledningen till att man nu väljer att uppmärksamma frågan om självskadebeteende bland yngre är att man märkt en ökad efterfrågan ute i församlingarna på fortbildning och rådgivning kring olika typer av själavård.

– Vi hoppas att det här ska bli startpunkten för en diskussion ute i stiftets församlingar om hur vi i kyrkan kan förhålla oss till problematiken och hur vi kan ge stöd. En del i problemet är att den kultur vi lever i ställer stora krav på ungdomar att lyckas och vara lyckliga. Att inte lyckas eller vara lycklig kan skapa en sådan ångest att det leder till självskadebeteende. Kyrkan kan här vara en motpol genom en annan livstolkning, säger Christer Spjuth, stiftsadjunkt vid Själavårdscentrum i Växjö stift.

Tanken är att ytterligare en temadag ska hållas senare i år, men när och om vad är ännu inte bestämt.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.