Annons

Sex poliser utlånade till Malmö kan dras tillbaka

Kronobergspolisen har åtta poliser i Malmö efter vågen av ouppklarade mord. Nu börjar situationen bli hårt ansträngd i Kronoberg för poliserna i yttre tjänst.
I dag avgörs om de sex poliserna som inte är utredare ska skickas tillbaka.
Växjö • Publicerad 9 februari 2012
Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

– Vi ser gärna att de kommer tillbaka. Vi är en liten myndighet och att avvara sex poliser från yttre tjänst är mycket för oss, säger Tomas Hermander, biträdande operativ chef vid Kronobergspolisen.

Beslutet tas i dag vid ett nytt stabsmöte i Skåne eftersom den första månadslånga kommenderingen slutar den här veckan. De sex poliserna som polisledningen i Kronoberg nu vill ha tillbaka är relativt unga poliser som arbetar på fältet.

Annons

I  Malmö har de bland annat arbetat med att skapa trygghet och med att knacka dörr intill mordplatserna för att försöka få fram fler vittnesuppgifter.

Däremot bedöms de två utredarna som skickats från Kronobergspolisen bli kvar en längre tid.

– Vi inser förstås att man inte byter ut sådana här utredare hur som helst. Men vi har inte så många grova brottsutredare i länet, konstaterar Tomas Hermander.

Om ett grövre brott som kräver stora polisiära resurser skulle inträffa i länet lär det ändå bli större press på att även få hem utredarna. Så är dock inte fallet i dagsläget.

Kriminalinspektör Göran Åkerblom är en av ut-redarna som Kronobergspolisen bidragit med. Han ingår i utredningsgruppen runt mordet som inträffade på ett kafé i Malmö den 26 december.

–   Hur länge vi blir kvar vet jag inte, men i alla fall februari ut. Det är ett intressant arbete och stimulerande att bryta de dagliga rutinerna, säger Göran Åkerblom.

I utredningsgrupperna finns en rad erfarna utredare med specialistkunskaper som backas upp av allehanda expertis.

– Det är mycket kompetent folk. Vi kollar alla uppgifter som finns och ingenting lämnas åt slumpen.

Hur den enskilda mordutredningen går vill Göran Åkerblom inte kommentera över huvud taget. Men polisens samlade specialinsats sätter ett hårt tryck på Malmös undre värld och husrannsakningar pågår kontinuerligt.

Det aktuella mordet på annandag jul skedde i en lokal på Västanforsgatan i Malmö och utfördes av en maskerad och pistolbeväpnad man. En 27-årig taxichaufför mördades med flera skott och två andra män i lokalen skottskadades av rikoschetter.

Morden i Malmö

Sex mord har inträffat i Malmö sedan i slutet av november. Mordvågen ledde i början av året till att Skånes länspolismästare initierade en särskild insats, Operation Alfred. Operationen består av tre delar; en utredande, en brottsförebyggande och en insatsdel.

Rikspolisstyrelsen och Rikskriminalen har beslutat att ställa alla resurser till förfogande som polisen i Skåne begär.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons