Sexdömd ex-kyrkochef är nu avkragad

Mannen som förgripit sig på barn och samtidigt varit chef inom kyrkan i Växjö stift har på egen begäran blivit avkragad.
Kronoberg • Publicerad 18 oktober 2017

I ett brev till Domkapitlet skrev mannen att han genom sitt handlande inte längre innehar det förtroende som kan förväntas av honom i sin tjänst och att han därför vill ”på egen begäran avsäga mig mitt ämbete”.

Under onsdagen tog ärendet upp på Domkapitlets sammanträde. Paragrafen som berörde mannen justerades omedelbart. Domkapitlet beslutar att mannen är obehörig att fortsätta med sina plikter.

Sedan misstankarna mot mannen uppdagades förra hösten har kyrkan haft ett tillsynsärende mot mannen, det avslutas i och med att han avkragas.

Mannen har dömts till 18 månaders fängelse för sexuellt övergrepp mot barn, sexuellt utnyttjande av barn, grova barnpornografibrott och kränkande fotografering.

Han sa själv upp sig från sin tjänst inom kyrkan när misstankarna mot honom avslöjades.

Petronella A LindgrenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.