Sju år för våldtäkt mot barn

En man i 70-årsåldern dömdes på tisdagen till sju års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn.
Växjö • Publicerad 28 augusti 2012

Mannen har stått åtalad för upprepade övergrepp mot en närstående flicka som nu är 14 år gammal. Flickan har berättat om de omfattande sexuella övergreppen som pågick i flera år. Ibland har de skett när de varit ensamma, i bland även när det har funnits andra personer, till exempel flickans syskon och mor, i närheten.

Mannen nekar till anklagelserna men tingsrätten lägger stor vikt vid att flickans berättelse som kommit stötvis genom åren även backas upp av hur syskonen beskriver situationer när de funnits i närheten. Bland annat har ett av syskonen berättat om konstiga toalettbesök som mannen och flickan gjort tillsammans där de varit borta länge.

Rätten väger också in att flickan sagt att det känns tveeggat att berätta om övergreppen eftersom hon trots allt har en relation till mannen. Hon har också verkat mån om honom och rätten menar att det talar emot att hon skulle tala osanning.

Barnens berättelser styrktes dessutom under rättegången av ett flertal andra vittnen som berättat om iakttagelser de gjort runt mannen, flickan och hennes syskon. Även om omfattningen av de sexuella övergreppen inte kan fastlås med exakthet konstaterar tingsrätten att de skett vid ett flertal tillfällen, mot en närstående och att de varit grova och i vissa fall skett med fysiskt tvång

Förutom våldtäkterna döms 70-åringen också för att ha misshandlat barnen.

Mannen döms därför till sju års fängelse och att betala skadestånd till flickan på 385 000 kronor och totalt 165 000 kronor till hennes syskon.

Henric Bingström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.