GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sju ekobrottslingar döms till sammanlagt 40 års fängelse

Sammanlagt 40 års fängelse blir straffet för sju personer som döms i den stora momsbluffen som nu avgjorts i Växjö tingsrätt. Längst straff får huvudmannen från Halmstad som döms till åtta års fängelse, medan en elitdomare i fotboll och två andra män får sju år.
Växjö • Publicerad 6 maj 2021 • Uppdaterad 6 maj 2021

Tingsrättens dom för mycket grov ekonomisk brottslighet, momshärvan gäller skatteundandragande på över 400 miljoner kronor, är en seger för åklagarna Marianne Forsström och Sara Bjerefeldt vid Ekobrottsmyndigheten i Malmö.

– Vi har gått igenom domen översiktligt och är nöjda, säger åklagare Marianne Forsström.

Momshärvan handlar om internationell karusellhandel med mobiltelefoner, via en avancerad bolagsstruktur, med hjälp av falska fakturor. Det är huvudmännen som står för det sista bolaget i kedjan som döms till de längsta straffen och bolaget, som advokat Carl-Johan Malmberg företrädde, ska betala en företagsbot på tio miljoner kronor. Det är helt enligt åklagarnas yrkande.

”De tilltalade döms för att ha medverkat i från utlandet styrda omfattande momsbedrägerier genom att via sina bolag göra affärer med mobiltelefoner samt skenaffärer med framförallt telefonkort, minneskort och Voip” (röstsamtal över Internet), sammanfattar Växjö tingsrätt.

Framförallt gäller domarna grova skattebrott och grov näringspenningtvätt som innefattar penningströmmar som sammanlagt är på miljardnivå.

Det längsta straffet blir alltså åtta års fängelse medan tre andra huvudmän, däribland elitdomaren i fotboll, får sju år. För en annan man från Markaryds kommun blir straffet fem års fängelse medan ytterligare två inblandade döms till fyra respektive två års fängelse. Samtliga dömda beläggs med näringsförbud.

Den ende av de åtalade som frias är en man från Stockholm som försvarades av advokat Philip Hedberg.

Karlskronaadvokaten Torgny Palm är mycket besviken på tingsrättens dom där hans klient från Växjö döms till fyra års fängelse. En dom som kommer att överklagas.
Karlskronaadvokaten Torgny Palm är mycket besviken på tingsrättens dom där hans klient från Växjö döms till fyra års fängelse. En dom som kommer att överklagas.
Foto: Mattias Mattisson

Advokat Torgny Palm, som försvarade Växjöbon som döms till fyra års fängelse, anser att det är självklart att överklaga domen.

– Jag har aldrig blivit så negativt överraskad. Jag tycker att det är en förfärlig dom. Man dömer folk som inte är annat än utnyttjade hantlangare till straff som ligger på den nivån som man skulle ha dömt om man fått tag på de verkliga brottslingarna, säger Torgny Palm.

Daniel JohanssonSkicka e-post
Johan PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.