Sju ungdomar misstänkta efter bråket på Teknikum

Polisutredningen sväller efter bråket på Teknikum som ledde till att fem ungdomar i åldern 17-20 år anhölls för förberedelse till rån.
Under gårdagen anhölls ytterligare två jämnåriga ungdomar misstänkta för narkotikabrott.
Växjö • Publicerad 20 mars 2010
Yvonne Rudinsson, vice chefs­åklagare.
Yvonne Rudinsson, vice chefs­åklagare.Foto: 

– Utredningen är i ett tidigt skede och det kan bli ännu fler inblandade, säger vice chefsåklagare Yvonne Rudinsson som leder utredningen.

Den fem personerna som polisen tog hand om i torsdags kom till Teknikum för att kontakta en av skolans elever.

– Flera i det här gänget sprider oro bland ungdomar och har tidigare varit med i olika bråk, konstaterar Robert Loeffel, Kronobergspolisens informationschef.

Eleven som nu åter drabbades av misshandel och dödshot har tidigare polisanmält att han nyligen misshandlades i Växjö.

Gårdagens bråk avstyrdes av personalen men när gänget ändå stannade kvar i anslutning till skolan kontaktades polisen. Fynd som polisen därefter gjorde ledde till att de fem misstänkta frihetsberövades för att ha förberett någon form av rån.

Polisens fortsatta arbete ledde i går till att två ytterligare ungdomar drogs med i utredningen. Båda misstänks för narkotikabrott, en av dem dessutom för misshandel.

Bråket på Teknikum var den andra allvarliga incidenten som inträffat på kort tid på en Växjöskola. Förra gången var det Bergundaskolan som drabbades.

Tre pojkar i 15-årsåldern kom till skolan och ett våldsamt bråk inleddes. En av pojkarna drog fram en kniv och en anmälan om misshandel gjordes. Uppgifter om hämndaktioner medförde att kommunen senare begärde hjälp av väktare samt polis.

En av de tre pojkarna har nu omhändertagits enligt LVU, lagen om vård av unga. Han omhändertogs tidigare i veckan sedan polisen fått tips om en beväpnad person i centrala Växjö. Det visade sig dock att det var en leksakspistol han hade nedstoppad i byxlinningen.

De sociala myndigheterna valde ändå att ingripa med hänsyn till hans sociala situation och att 15-åringen misstänks för flera brott.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.