Skadad Weinhandl lämnar VM

Det har haglat in återbud från NHL.
På torsdagen kom nästa smäll för Tre Kronor. Skyttekungen Mattias Weinhandl tvingas lämna VM i sviterna av en hjärnskakning.
– Det hade varit en stor medicinsk risk om han spelat vidare, säger Tre Kronors läkare Björn Waldebäck till TT.
Växjö • Publicerad 13 maj 2010

OS-forwarden drabbades av en hjärnskakning för sex-sju veckor sedan i den ryska ligan med Dynamo Moskva. Sedan dess har huvudvärken kommit och gått och den återkom igen efter matchen mot Frankrike i tisdags.

– Han fick ont i ryggen under matchen och efteråt drabbades han också av huvudvärk. Det här var inget svårt beslut att ta, säger Waldebäck.

Enligt Waldebäck var det ingen idé för Weinhandl att stanna kvar i VM som pågår till nästa söndag.

– Teoretiskt kan han vara besvärsfri om ett par dagar. Men grunden är att han behöver vila i en vecka-tio dagar nu. Sedan gäller det också att vara symptomfri i ytterligare ett par dagar, säger han.

Den tiden finns inte.

Förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson har fått massor av återbud från NHL inför och under VM och skadan på Weinhandl är ytterligare ett svårt slag. Tre Kronors chanser till en VM-medalj sjunker rejält med skyttekungen borta. Weinhandl startade VM med att göra hattrick i 5–2-segern över Norge.

Tidigare har också Niclas Bergfors, Atlanta, lämnat Mannheim i besvikelse över att inte ha blivit anmäld till VM-truppen direkt. Att ringa in honom eller någon annan ersättare är inte aktuellt.

– Nej, inte i nuläget i alla fall. Det finns ju inga andra ersättare heller, då skulle man ta en spelare som har slutat träna för länge sedan. Det är ingen idé, säger Tre Kronors presschef Johan Dahlqvist.

Frölundas forward Fredrik Pettersson anmäldes till truppen på torsdagen inför matchen mot Tjeckien. Det gör att Tre Kronor är extremt skadekänsligt på forwardssidan med endast tolv anfallare i truppen.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.