Skattehöjning skall ge bättre skola

På måndagen presenterade alliansen sitt förslag, på tisdagen kontrade oppositionen.
Den röd-gröna budgeten som innehåller en skattehöjning 2012 har parollen Sätt barnen först!
Växjö • Publicerad 25 maj 2010

I skuggbudgeten görs det satsningar på de kärnområden som partierna presenterat på riksplanet det vill säga jobb, klimat, välfärd och ansvarsfull ekonomisk politik.

Ett resurstillskott skjuts till i skolvärlden och fritidsverksamheten. Man vill kunna anställa fler personal för att öka lärartätheten och förbättra skolomsorgen efter skoltid.

- Alla verkar vara överens om att det är viktigt att satsa på barnen. Nu går vi från ord till handling. Vi är stolta över att i vårt förslag kunna göra denna investering i framtiden, som en satsning på barnen är, säger

partiernas talespersoner Charlotta Svanberg (s), Örjan Mossberg (v) och Daniel Hagberg (mp).

När det gäller klimatet vill man höja ambitionsnivån i kommunen ytterligare. Bland annat vill partierna satsa på kollektivtrafiken och genomföra cykelplanen som finns i kommunen.

Andra satsningar är pengar till sysselsättningsproblematiken

- Här måste vi också vara en öppen och underlättande kommun. Vi klarar inte av att lösa arbetslösheten själva utan vill genomföra rådslag med näringslivet och andra viktiga aktörer i hur vi får folk i arbete på ett långsiktigt hållbart sätt, säger Daniel Hagberg.

Samtidigt som man satsar väljer man också att lägga ett tryck på förvaltningar och nämnder att se över hur man använder sina tilldelade resurser.

En del av finansiering är också en skattehöjning som aviseras för 2012.

- Att lägga en budget innehållande mycket valfläsk kan möjligtvis kännas lockande, men genomskådas av de flesta av våra medborgare. Kommande år blir tuffa och vi förutspår redan nu att en skattehöjning kan komma att behövas 2012, säger Charlotta Svanberg.

Henric Bingström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.