Skoglig profil blir hedersdoktor

Om drygt en vecka blir han pensionär och får mer tid för skogsjobb på egna fastigheten vid sjön Innaren. I höst blir Jan-Åke Lundén skoglig hedersdoktor vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Växjö • Publicerad 20 maj 2010
Jan-Åke Lundén, Växjö, promoveras som ny skoglig hedersdoktor i Uppsala i höst.
Jan-Åke Lundén, Växjö, promoveras som ny skoglig hedersdoktor i Uppsala i höst.Foto: Kent Axelsson

– Det är naturligtvis hedrande, säger Jan-Åke Lundén som nu kan börja fila på innehållet i den föreläsning han ska hålla vid doktorspromoveringen i Uppsala i oktober.

Sedan 2006 har han varit skogsvårdschef på LRF Skogsägarna i Stockholm även om han bott kvar i Växjö. Annars började jägmästaren sin skogliga bana på dåvarande Skogsvårdsstyrelsen i Kronobergs län innan det blev Södra i 32 år, varav 25 som skogsvårdschef.

– Som tillskyndare av forskning anpassad till sydsvenska förhållanden har jag haft nytta av mina kontakter i branschen, inte minst Södra har varit en stor intressent bakom forskningen, säger han.

Det är just hans aktiva medverkan till att flera stora och betydelsefulla skogliga forskningsprogram kommit till stånd som särskilt lyfts fram i motiveringen till hederstiteln.

Snytbaggepogrammet och Granprogrammet är två exemepel.

När det gäller snytbaggen har huvudinriktningen varit att hitta alternativ till insekticider när plantor ska skyddas mot snytbaggens gnagande. I granprogrammet har det handlat om att på bred front fylla igen kunskapsluckor om granskgosbruk i södra Sverige.

Numera kan han praktisera kunskapen i egen skog.

– Jag blev skogsägare först för ett par år sedan genom köp av en fastighet i Gasslanda, strax norr om Växjö. Som pensionär är det tänkt att jag ska få mer tid att själv jobba i skogen vilket är väldigt kul. Närmast väntar plantering, säger han.

Ett av uppdragen han kommer att ha kvar är det som sekreterare för Rappe von Schmiterlöwska stiftelsen och därmed förvaltaransvaret för Tagels gård vid Rymmen i Alvesta kommun. På den 1 800 hektar stora fastigheten är just vetenskaplig forskning i skogsbrukets tjänst ett av stiftelsens ändamål.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.